МАРТИН ПАЕВ, ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА СОРТИС ИНВЕСТ, В ЕФИРА НА BLOOMBERG TV BULGАRIA – КОНСОЛИДАЦИЯ В БАНКОВИЯ СЕКТОР В БЪЛГАРИЯ

МАРТИН ПАЕВ, ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА СОРТИС ИНВЕСТ, В ЕФИРА НА BLOOMBERG TV BULGАRIA – КОНСОЛИДАЦИЯ В БАНКОВИЯ СЕКТОР В БЪЛГАРИЯ

На 29.01.2019г. изпълнителният директор на СОРТИС ИНВЕСТ – г-н Мартин Паев, CFA гостува в предаването „В развитие“ по телевизия Bloomberg TV България.

Г-н Паев коментира консолидацията на Банковия сектор в България. През последните 5 години се случиха 7 сделки с български банки, като над половината от тях бяха продадени през последните 2 години, а само през второто полугодие на 2018г бяха реализирани три сделки.

Според Индекса на Херфиндал-Хиршман, изчислен от екипa на СОРТИС Инвест, в резултат на тези три транзакции, банковата индустрия в България плавно се придвижва от ниска към умерена степен на концентрация.

Причините за увеличаващата се концентрация са присъщите икономии от мащаба за финансовия сектор и засилващите се регулаторни изисквания към финансовите институции, които водят до увеличение на техните фиксирани разходи за администрация и сигурност. В резултат на това по-големите по размер банки могат да постигнат по-добри финансови резултати от малките институции. Все пак място има и за нишови играчи, като добър пример за това е един от клиентите на СОРТИС Инвест – Ти Би Ай Банк, чиито фокус е насочен към потребителското кредитиране. Банката, която през 2017г. продаде поделението си за оперативен лизинг Ти Би Ай Рент със съдействието на СОРТИС Инвест, постига най-високата рентабилност на активите и капитала измежду всички търговски банки в България през 2018г.

г-н Паев отбеляза, че банковият сектор в България е в добро състояние – банките имат добри финансови резултати и значителни капиталови буфери. През 2018г. се забелязва увеличение в доходността на банковата индустрия у нас, която многократно надвишава стойностите в държави като Германия, например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *