Алианц ще придобие и останалия дял от кредитния застраховател Юлер Ермес

Алианц ще придобие и останалия дял от кредитния застраховател Юлер Ермес

Алианц – най-големият немски застраховател планира покупка на миноритарните дялове в Юлер Ермес, френска компания за застраховане на търговски вземания за 122 евро на акция.
Базираната в Мюнхен Алианц, е една от най-големите компании за финансови услуги в света. Основните й дейности са застраховането и управлението на активи. Компанията предлага имуществено застраховане, застраховки на моторни превозни средства, застраховки срещу бедствия, животозастраховане, застраховане на кредитен риск, туристичекси застраховки, а също и управление на фондове.
Юлер Ермес е базирана в Париж кредитна застрахователна компания, която предлага услуги по събиране на вземания, застраховане на плащания по (облигационни) заеми и гаранции , с цел подпомагане управлението на вземанията в търговските отношения. Собствената мрежа за кредитни проучвания й осигурява изготвянето на анализи на кредитоспособността на множество световни компании и сектори.
С това придобиване, Алианц ще увеличи експозицията си към атрактивния сегмент на кредитното застраховане, който отчете стабилни оперативни резултати през 2016. Според Allianz, този ход те ще засили позициите им на основния немски пазар, както и в имущественото и застраховането срещу бедствия и аварии.

Алианц си осигури 11,3% от акционерния капитал на Юлер Ермес на 24 Ноември при цена от 122 на акция, с което делът на Алианц достигна 74,3%. Няколко дни по-късно компанията съобщи, че ще отправи покана към останалите миноритарни акционери за изкупуване на акциите им при същата цена, с изключение на обратно изкупените от Юлер Ермес акции (1,46%), на стойност около 1,85 милиарда евро ( 2,2 млрд. щ.д.). Цената от 122 евро е с 21% по-висока от цената на затваряне в последния ден на търговията с акции на Юлер Ермес.
Предложената цена която представлява сума равна на 16 пъти очакваната печалба от оперативната дейност за 2018, се счита за висока, но логична за Алианц. Ефектът от сделката се очаква да се отрази в увеличение в печалбата на акция на Алианц с 1 пункт. Очаква се и спад в капиталовия показател с 4 пункта от 227%, което все още много над препоръчителните в директивата Платежоспособност II нива от 180%-220%. Не се планират промени в Борда на Директорите на Юлер Ермес като Алианц ще подкрепят досегашната стратегия на компанията.
В деня на обявяване на сделката, цената на акциите на Юлер Ермес нарасна с 21% до рекордните 122.3 евро на акция, а тази на Алианц се понижи с 0,2% до 197.5 евро на акция.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *