Английската компания Healx получи 56 млн. щ. д. за разработване на лекарства за лечение на редки заболявания с изкуствен интелект

Английската компания Healx получи 56 млн. щ. д. за разработване на лекарства за лечение на редки заболявания с изкуствен интелект

Британската стартъп компания за разработка на лекарства за лечение на редки заболявания Healx Ltd. получи 56 млн. щ. д. във втори инвестиционен рунд, за да стартира 40 нови програми за редки заболявания, довеждайки част от съществуващите си активи до етапа на клинични изследвания. Финансирането бе водено от английската компания за рискови инвестиции Atomico, подкрепена от Intel Capital, Global Brain и btov Partners. Участие взеха и съществуващите инвеститори от първия инвестиционен рунд Balderton Capital, Amadeus Capital Partners и Jonathan Milner.

Healx е компания занимаваща се с изследване и промяна на предназначението на съществуващи, одобрени от пазара лекарства, които притежават необходимите свойства за лечение на редки заболявания. Компанията използва платформа с изкуствен интелект, която интегрира информация от публикации, резултати от клинични изследвания и собствени биомедицински данни под формата на графика, която търси корелация между вече съществуващо лекарство и потенциални терапевтични лечения. С полученото финансиране от 56 млн. щ. д. Healx ще продължи да развива проучванията си на лекарства за редки заболявания надграждайки портфолиото си от заболявания като Синдром на чупливата Х хромозома, Синдром на Хопкинс и Барта синдром.

Компанията планира също да стартира глобална програма за ускоряване на лечението на редки заболявания, която ще позволява на експерти да споделят данни и ресурси, които да анализират чрез платформа с изкуствен интелект, за да валидират прогнози за резултати от клинични проучвания. Целта на компанията е да открие нови лекарства и да ги придвижи към фазата на клинични проучвания в рамките на 24 месеца, което е значително по-бързо от средното за индустрията в момента. Healx има амбицията да доведе 100 от откритите лекарства за редки заболявания до фазата на клинични изследвания до 2025 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *