Базираната във Великобритания Oaktree Capital Management придоби 40% от италианските тематични паркове Costa Edutainment за 40 млн. eвро

Базираната във Великобритания Oaktree Capital Management придоби 40% от италианските тематични паркове Costa Edutainment за 40 млн. eвро

Базираната във Великобритания международна компания за управление на активи Oaktree Capital Management придоби 40% дял в италианския оператор на тематични и научни паркове Costa Edutainment в сделка за 40 млн. евро. Подробности по сделката не бяха оповестени. Споразумението предоставя възможност за по-нататъшни инвестиции от страна на Oaktree, които да превърнат Costa Edutainment във водещ играч на европейския пазар, както и за придобиване на нови национални и международни паркове. Финансов консултант на Costa Edutainment по сделката беше партньорът на SORTIS в мрежата на Globalscope M&A Advisors – Palladio Corporate Finance.

Costa Edutainment Group е италианският лидер в управлението на тематични и научни паркове. Компанията оперира 11 парка с обща площ от 470 000 кв. м и 2.8 млн. посетители годишно. Някои от парковете на Costa включват аквариумът в Геноа и тези в Ливорно и Католика, също така и тематичните паркове в Романя –  Italia Miniatura, Oltremare и Aquafan, биопаркът в Рим и атракцион на остров Малта. За 2018 г. дружеството е реализирало оборот от 60.2 млн. евро и EBITDA (оперативна печалба преди лихви, данъци и амортизация) от 10 млн. евро и нетен финансов дълг от 33.6 млн. евро.

В резултат на транзакцията Costa Edutainment планира да продължи развитието на компанията като поеме предизвикателството да се разшири не само на италианския пазар, но и в международен план. Джузепе Коста, председател на Costa Edutainment, коментира „В лицето на Oaktree виждаме важен нов партньор, който ще ни позволи да тръгнем по пътя за по-нататъшен растеж, насочен не само към консолидиране на позицията ни в Италия, но преди всичко върху преодоляването на предизвикателствата на един международен пазар с подходящите ресурси”.

Oaktree Capital Management е базирано във Великобритания дъщерно дружество на американската глобална компания за управление на активи, специализирана в алтернативни инвестиционни стратегии. Компанията е основана през 1995 г. като нейни клиенти са 71 от 100-те най-големи пенсионни фонда в САЩ, повече от 390 корпорации в различни точки по света, 38 от 50-те основни държавни пенсионни фонда в САЩ, над 330 фондации в световен мащаб и над 15 суверенни фонда. Oaktree управлява активи с обща стойност от около $119 млрд. и има 950 служители в над 12 локации по света, включително САЩ, Великобритания, Париж, Франкфурт, Дубай, Хонг Конг и Сингапур.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *