Блекстоун (Blackstone) купува контролиращ дял в Томсън Ройтерс Файненшъл енд Риск – ФиР (Thomson Reuters Financial and Risk – F&R) в сделка за 17.3 млрд. щ. д.

Блекстоун (Blackstone) купува контролиращ дял в Томсън Ройтерс Файненшъл енд Риск – ФиР (Thomson Reuters Financial and Risk – F&R) в сделка за 17.3 млрд. щ. д.

Блекстоун – международната компания за дялово инвестиране, управление на активи и финансови услуги – се споразумя да придобие 55% от бизнеса с финансови терминали и данни на Томсън Ройтерс, което го прави пряк конкурент на Блуумбърг (Bloomberg) в предоставянето на финансова информация, проучвания и анализи, и възможности за търгуване на капиталови пазари. Сделката е оценена на ок. 20 млрд. щ. д., включително поетия дълг. Бизнесът ще се обособи в нова компания, в която Томпсън Ройтерс ще притежава останалите 45%.

Това ще бъде най-голямата сделка на поделението за дялов капитал на Блекстоун след финансовата криза. Фонд мениджърът работи в още три сегмента: недвижими имоти, решения за хедж фондове и кредитни продукти.

Томсън Ройтерс е доставчик на новини и информация за финансовите пазари, създаден през 2008 г. когато Томсън (Канада) придобива лондонската Ройтерс. Дружеството е организирано в три направления: Финанси и риск, Правна информация, Данъци и счетоводство. Направление Финанси и риск е доставчик на новини, информация и анализи, предоставя платформи за сделки и свързва общности от търговски, инвестиционни, финансови и корпоративни специалисти. Финанси и риск също така предлага решения за управление на рисковете, произтичащи от обичайната дейност или регулациите. Марките и продуктите на компанията включват Thomson Reuters Eikon, Thomson ONE, FX Trading Solutions, Tradeweb, Thomson Reuters Enterprise Platform и други.

Поделението за дялов капитал на Блекстоун планира да подобри всички сегменти от бизнеса на ФиР, включително платформата Eikon, нейният водещ десктоп продукт. Ръководителите на Томпсън Ройтерс считат, че ФиР е добре позициониран в рамките на компанията, но може да бъде още по-силен с Блекстоун като партньор. Според президента на Блекстоун Груп, Тони Джеймс, бъдещето на ФиР отдела на Томпсън Ройтерс е в продажбата на данни, а не в продажбата на терминални десктоп продукти на свиваща се клиентска база от фонд мениджъри, трейдъри, банкери и инвеститори, в конкуренция с Блуумбърг и ФактСет (FactSet). Друг сблъсък с Блуумбърг ще има в предоставянето на новини, данни и информация за финансовата индустрия.

Придобиваща компания ще бъде фирмата за дялов капитал на Блекстоун, която е в процес на набиране на средства за новия си фонд, на стойност 18 млрд. щ. д. За да финансира сделката, Блекстоун си партнира с Инвестиционния съвет на Канадския пенсионен фонд (Canada Pension Plan Investment Board) и Сингапурския държавен фонд ДжиАйСи (Singapore state fund GIC) – два от най-големите глобални институционални инвеститори. Колективно те ще финансират сделката с 3 млрд. щ. д. в брой като също така ще бъде набран 14.3 млрд. щ. д. нов дълг. Постъпленията ще бъдат използвани за погасяване на съществуващи задължения и подпомагане на растежа: органично и чрез сливания и придобивания. Очаква се изкупуването да приключи през втората половина на 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *