БрайтКап Венчърс: нов фонд за рискови инвестиции в България

БрайтКап Венчърс: нов фонд за рискови инвестиции в България

Предстои да стартира нов фонд за рискови инвестиции в България – БрайтКап Венчърс, който ще бъде шестият подобен играч в страната след Eleven, LAUNCHub, Neveq, Empower Capital и BlackPeak Capital. Той ще разполага с ресурс от 25 млн. евро, насочен към иновативни малки и средни компании. Основната част от средствата, или 20 млн. евро, са изцяло рециклиран ресурс от програмата JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Останалите 5 млн. евро фонд мениджърът е привлякъл от частни инвеститори, изпълнявайки изискването на ЕИФ за участие и на частно финансиране. В бъдеще при успешни резултати ЕИФ може да добави и допълнителни средства в БрайтКап Венчърс. Фондът е основан от четирима експерти в IT сектора и финансите с международна репутация, а първите инвестиции се очакват до края на тази година.

Фонд мениджърът, който ще инвестира и управлява средствата, БрайтКап Венчърс, е бил избран от ЕИФ в конкуренцията на 17 други кандидати. В момента текат последните стъпки по привличане на частни инвеститори от България, Израел и Швейцария. Привлеченият частен ресурс може да бъде и по-голям, което ще позволи на фонда да работи и извън границите на България. Засега погледът е насочен към Европа, но не е изключено да се правят инвестиции и в презокеански стартъпи.

БрайтКап Венчърс ще финансира срещу дялово участие (средно между 5% и 20%) в малки и средни компании, които разработват продукти и услуги в областта на технологиите. С предимство ще се разглеждат кандидатури от сектори, които са приоритет за Европейския съюз като изкуствения интелект, обработка на големи масиви от данни, медицински технологии, блокчейн и финансови технологии. Фондът ще търси компании, които развиват високотехнологичен, уникален продукт със собствена интелектуална собственост и потенциал за глобалния пазар. Ще се разглеждат още високотехнологични компании в традиционно силните сектори на българската икономика – не само IT и аутсорсинг, но и земеделие, фармация, транспорт и нови храни. Ключовите критерии, по които ще се оценяват кандидатите, са екипът, технологията, какъв пазар може да покрие тази технология и потенциалът за глобален растеж.

Размерът на инвестициите в компании във фаза растеж (growth) ще е от 500 хил. евро до 3 млн. евро. Отделно ще се инвестира и в стартиращи проекти (seed) между 50 и 200 хил. евро. Според разчетите първоначалният ресурс се планира да стигне за около 30 компании, търсещи пари за растеж, и за 10 – 15 стартиращи проекта. Хоризонтът на фонда ще бъде 10-годишен.

БрайтКап Венчърс ще допринася за бизнес развитието на компаниите, в които инвестира, с експертизата на екипа си. Партньори във фонда са известни не само в България имена от сферата на финансите и високите технологии. Георги Митов е ръководил два успешни стартъпа – Sciant и Aviaso, продадени на световните технологични гиганти VMWare и Honeywell. Елина Халачева е финансист с кариера, преминала през банки и инвестиционни фондове в Ню Йорк и Лондон. Даниел Лорер е предприемач с множество успешни компании, като един от проектите, за които е работил – Mercury Interactive, е продаден за 4.5 млрд. щ. д. на Hewlett-Packard. Четвъртият партньор в БрайтКап венчърс е Диана Стефанова, която е управляващ директор на развойните центрове на VMWare за Европа и България, с контакти в Силициевата долина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *