Броудком предложи 103 млрд. щ.д. да откупи Куалком

Броудком предложи 103 млрд. щ.д. да откупи Куалком

Броудком, водещ доставчик на полупроводникови устройства, отправи оферта за придобиване на останалите дялове на Куалком за 70 щ.д. на акция (60 щ.д.  в брой и 10 щ.д. в акции на Броудком) или за общо 103 млрд. щ.д. (вкл. поетите задължения) с амбицията да създаде третия най-голям производител на чипове след Самсунг и Интел. Офертата представлява премия от около 28% над последната цена на затваряне преди обявата.

С офертата си, Броудком цели да се възползва от ниската оценка на Куалком, която последните години премина през редица трудности, включително много продължително придобиване на Ен Екс Пи (NXP), спорове за лицензи с един от основните им клиенти – Apple и множеството разследвания и съдебни дела от регулаторите. Тези трудности се отразиха негативно на цената на акциите и на позициите на Куалком пред клиентите и конкурентите им.

Портфейлът продукти на Броудком значително се застъпва с този на Куалком в областта на безжичните комуникации, което ще се отрази в продуктова синергия. Куалком е най-големият доставчик на модеми в света (и е добре позициониран за въвеждането на 5G мрежи), докато Броудком е най-големият доставчик на Wi-Fi и Bluetooth- чипове за мобилни устройства, и един от основните доставчици на компоненти за последните модели смартфони, вкл. NFC (чипове за безжичен трансфер на данни на близко разстояние) и чипове за безжично зареждане. След сливането, предприятието може да стане доминиращ доставчик на чипове за смартфони и с консолидацията в индустрията, Броудком иска да подсили преговорните си позиции с  производителите на устройства.

В допълнение, в Броудком са известни с уменията си за оптимизиране на разходите. Застъпването на административни функции и изследователска и развойна дейност могат да очертаят пътя за значителни оптимизации на разходите и синергии след сливането, и така да подобрят спадащите маржове на  Куалком.

По-късно през Ноември, от Куалком официално отхвърлиха офертата за придобиване от Броудком. От компанията казаха, че предложението силно подценява Куалком, а също и че подобно сливане ще срещне огромни регулаторни пречки. Въпреки трудностите, които предприятието среща , от мениджмънта на компанията смятат, че ще създадат повече добавена стойност за акционерите като отделно предприятие. Хок Тан от  Броудком обаче е решен да осъществи сделката и планира да предизвика гласуване на Общото събрание на акционерите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *