Българската Allterco продава своите дялове в пет дъщерни дружества на LINK Mobility Group за 7,9 млн. eвро

Българската Allterco продава своите дялове в пет дъщерни дружества на LINK Mobility Group за 7,9 млн. eвро

Българският доставчик на мобилни услуги Allterco сключи договор с LINK Mobility Group за продажба на своите дялове в петте си дъщерни дружества Teravoice, Tera Communications и Allterpay, базирани в България, Teracomm RO със седалище в Румъния и Tera Communications DOOEL в Македония. Компанията финализира процеса по продажбата, стартирал миналата година.

Allterco ще продаде своите дялове на LINK Mobility за индикативната цена от 7.9 млн. евро, която ще бъде изчислена на база без парични средства и без дълг. Цената е равна на коригираната годишна печалба на компанията преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) на петте компании умножени по множител 5.5. Изплащането ще бъде разделено на три части, 60% ще бъдат чрез банков превод в края на сделката, 20% ще бъдат в последващо плащане с падеж две години след датата на приключване на продажбата и още 20% чрез прехвърляне на права за закупуване на акции от капитала на Victory Partners VIII Norway Holding AS, единствен акционер на LINK Mobility Group AS.

Allterco AD е доставчик на мобилни услуги, опериращ на европейския, азиатския и американския пазар. Услугите на компанията включват кратки текстови съобщения (SMS), мобилни уведомления и решения за търговски компании, мобилни оператори, рекламни и медийни агенции, компании предлагащи плащания чрез мобилен телефон, банки, финансови институции и др. Allterco има над 90 служители и офиси по целия свят, в това число България, Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Унгария, Германия, Сингапур и САЩ. През 2015 г. компанията пусна в продажба най-новите си продукти MyKi Watch за деца, MyKi Pet тракинг устройство за домашни любимци и две системи за домашна автоматизация She и Shelly. През 2018 г. консолидираната печалба на Allterco нараства на годишна база с 5% достигайки 2.83 млн. лв. (около 1.45 млн. евро), продажбите на компанията нарастват с 12.8% достигайки 44.85 млн. лв. (около 22.93 млн. евро), а продажбите на стоки като MyKi и Shelly се увеличават с 48%. В съответствие със силните продажби на компанията, цените на акциите на Allterco също нарастват с 36% през последните 12 месеца, достигайки стойности от  2.6 лв. (около 1.33 евро) за една акция, достигайки рекордната цена от 2.66 лв. (около 1.36 евро) през март 2019 г.

Базираната в Норвегия, LINK Mobility Group е компания доставчик на мобилни комуникации, специализирана в областите кратки текстови съобщения, цифрови услуги и интелигентно използване на данни. Компанията оперира над 24 офиса в 16 страни, сред които Унгария, Полша, Великобритания, Франция и Италия. Това е второто придобиване в региона за Link Mobility, с което компанията планира да продължи своя растеж чрез активно навлизане на пазара на телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *