Датският телеком TDC приема оферта за поглъщане от консорциум начело с австралийския Macquarie за 6.7 млрд. щ. д.

Датският телеком TDC приема оферта за поглъщане от консорциум начело с австралийския Macquarie за 6.7 млрд. щ. д.

Най-големият датски телеком оператор TDC прие оферта за поглъщане от 6.7 млрд. щ. д. от три местни пенсионни фонда и Макуори, австралийски инвеститор в инфраструктура. Консорциумът, състоящ се от инфраструктурния фонд Макуори (Macquarie Infrastructure and Real Assets – MIRA) и датските пенсионни фондове PFA, PKA и ATP, предложи 50.25 датски крони (8.3 щ. д.) на акция, оценявайки групата на около 40.3 млрд. датски крони (6.7 млрд. щ. д.). Собствеността ще бъде разделена както следва: MIRA (50%), PFA (около 16.7%), PKA (около 16.7%) и ATP (около 16.7%).

Офертата дава премия от 34.1% към цената на акциите при затварянето на борсата на 7 февруари 2018 г. от 37.47 датски крони (6.2 щ. д.) и представлява увеличение от 6.3% спрямо  първоначалната оферта от 6.3 млрд. щ. д., отправена от консорциума през предходната седмица. Новините за първия опит и последвалата приета оферта помогнаха на TDC да увеличи цената на акциите си. Въпреки това текущата сделка все още оценява TDC на по-малко от половината от 13-те млрд. евро, които получи през 2005 г., когато беше продадена на пет компании за дялови инвестиции в най-голямото тогава изкупуване чрез ливъридж в Европа.

Според Председателя на Борда на директорите на TDC Пиер Данон, Бордът вярва, че офертата на консорциума отразява реалната стойност на компанията и в нея бордът вижда най-голяма сигурност за изпълнение на сделката, което е в полза на акционерите. Като последица от сделката, TDC трябва да отхвърли собственото си планирано поглъщане на шведския телевизионен и развлекателен бизнес на MTG в размер на 2.5 млрд. щ. д. Тази сделка бе обявена по-малко от две седмици по-рано, но трябваше да бъде прекратена като условие за поглъщането от страна на Макуори. Офертата за TDC се нуждае от подкрепа от две трети от акциите и правата на глас в компанията.

Консорциумът възнамерява да направи „значителни инвестиции“ в мрежовата инфраструктура и да раздели компанията на две – едната част, фокусирана върху телекомуникационната мрежа, а другата – върху обслужването на клиентите и създаване и придобиване на съдържание. Новото бизнес звено, заедно със значителните инвестиции в обслужването на клиентите, ще позволи на клиентския бизнес на TDC да се съсредоточи върху разработване на нови продукти, доставка на висококачествено съдържание и привличане на нови абонати чрез увеличаване броя на партньорствата с други мрежи. Консорциумът обещава да осигури интернет със скорост 1 Gb/секунда до всички датски домакинства до средата на следващото десетилетие. Не се планират загуби на работни места, а фиксираните и мобилните мрежи на TDC ще бъдат отворени за всички телекомуникационни групи, за да се стимулира конкуренцията.

TDC оперира 10+ марки, предлагащи интернет, телевизия и мобилна телефония, има над 3 мн. клиенти в Дания и Норвегия и около 8 500 служители. Притежава 270 000 км оптични и медни кабели в Дания.

MIRA има дълга история на инвестиране в такива бизнеси и е най-големия мениджър на инфраструктурни активи в света. Тя е част от Macquarie Group, диверсифицирана финансова група, която предоставя услуги по управление на активи, банкиране, консултации и рискови и капиталови решения в областта на дълговите инструменти, акциите и дяловете. Основана през 1969 г., Macquarie Group наброява 14 000 души в 27 държави. MIRA е пионер в структурирането и предлагането на инфраструктурни проекти като нов клас активи за институционалните инвеститори. Към 30 септември 2017 г. MIRA разполага с активи под управление за повече от 118 млрд. щ. д., инвестирани в 137 портфейлни дружества, ок. 300 имота и 4.5 млн. хектара земеделска земя.

Пенсионните фондове, търсещи стабилна възвращаемост, са редовни инвеститори в инфраструктурата на Дания и са изиграли важна роля в консолидирането на бивши държавни компании. PFA е най-голямото пенсионно дружество в Дания с 500 млрд. датски крони (67 млрд. евро) под управление и около 1.2 млн. индивидуални клиенти от широк кръг големи компании и организации в страната. PKA е един от най-големите доставчици на пенсионни услуги за фондове на пазара на труда в Дания. PKA е фокусирана върху дългосрочните инфраструктурни инвестиции и е вложила около 20 млрд. датски крони (2.7 млрд. евро) в датска и чуждестранна инфраструктура. ATP е независим самоуправляващ се регулиран пенсионен фонд, създаден през 1964 г. с цел да осигури по-голяма основна пенсия за датското население като допълнение към схемата за държавно пенсиониране. ATP се финансира от задължителни вноски и управлява активи на стойност над 700 млрд. датски крони (94 млрд. евро).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *