Два нови фонда за финансиране на стартъпи започват работа в България тази есен

Два нови фонда за финансиране на стартъпи започват работа в България тази есен

От есента в България стартират два нови фонда за начален капитал и ускоряване на растежа на стартиращи компании. Фондовете са захранени с евроресурс през държавния Фонд на фондовете. С тях сумата, която ще бъде достъпна до края на годината за стартиращи компании, доближава 60 млн. евро, като в началото на 2019 г. вероятно ще се включат и още участници. До края на годината се очаква да е определен и мениджър на фонд за рискови инвестиции, насочен към стартъпи, с ресурс от 24 млн. евро.

Двата фонд мениджъра, които се очаква да започнат работа от есента са „АД – венчърс“ и „Некст тех венчърс“, които ще разполагат съответно с 14 млн. и с 19.1 млн. евро за дялови и квазидялови инвестиции. Към този начален капитал мениджърите ще трябва да добавят собствен ресурс плюс привлечен от частни партньори. Сумите, които тези два фонда могат да влагат в компании са от 25 хил. до 1 млн. евро, като се очаква средствата да стигнат за около 200 дружества. Инвестиционният хоризонт е 5 години, след което се предвиждат още 5 години за продажба на дяловите участия.

Участниците в „Некст тех венчърс“ са добре известни на стартъп системата – това са партньори от активния инвестиционен фонд NEVEQ Константин Петров, Златолина Мукова, Йордан Зарев и Александър Терзийски. Всички те са експерти с опит в работата с иновативни компании през два фонда – първият частен, а вторият финансиран основно с еврофондове. В офертата, с която печелят достъп до 19.1 млн. евро, те предлагат да добавят 1.2 млн. евро собствени средства и да привлекат още 7 млн. евро частен капитал от коинвеститори. „Некст тех венчърс“ представя списък с 45 стартъпа, в които биха могли да инвестират, и се ангажират да постигнат 6% норма на възвращаемост на инвестираните средства, като търсят 17.76% възнаграждение от сумата на инвестициите. Фондът ще подпомага начален етап на развитие и ще трябва да инвестира в минимум 6 компании годишно.

Другият нов фонд мениджър, който получава 14 млн. евро публичен ресурс, за да инвестира в компании, е българско-италианското обединение „АД – венчърс“. Водещият партньор в него е „Клийнтех България“ на Любомир Пейновски и Марияна Хамънова-Рондини. Чуждестранното включване е от „Мета Венчърс“ на Франческа Натали и Анна Амати. „АД – венчърс“ предвижда привличане на 446 хил. евро собствен ресурс и още 1.87 млн. евро от частни инвеститори. Предложен е списък с 215 компании, а ангажиментът за норма на възвращаемост е 5.01%. Обединението е поискало 19.99% годишно такса за управление на средствата, което е близо до разрешения максимум. Фондът трябва да инвестира годишно в 25 стартъпа в етап ускоряване на бизнеса и в 3 компании в начален етап на развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *