Дяловото финансиране запазва своя потенциал

Дяловото финансиране запазва своя потенциал

Компании с намерения за борсата могат да се пренасочат към фондовете с частни капитали.

18:22, 27 май 08, в.ДНЕВНИК

Дяловото финансиране запазва потенциала си да се финансират добрите бизнес идеи на местния пазар въпреки кризата на финансовите пазари. Около това се обединиха участниците на конференцията за дялово инвестиране в България и Югоизточна Европа, организирана от вестник „Капитал“ и „Глобал файнанс“ (Global Finance) в партньорство с консултантската компания ММ Consult Bulgaria

Кризата на финансовите пазари вече се усеща на българския пазар под формата на конкуренцията между банките за ресурс, както и в изтеглянето на значителни чуждестранни средства от Българската фондова борса, което оскъпява финансирането на компаниите

„Във фондовете за дялово инвестиране в региона има събрани средства в рамките на два до четири милиарда евро, които би трябвало да се инвестират в следващите две години. Това е огромен ресурс, който може да помогне за развитието на много бизнес идеи“, каза Виктор Манев, управляващ партньор в MM Consult.

Според Агис Хилиархопулос, партньор от „Банкрофт“ (Bancroft), ако миналата година беше годината на продажбите на дялови участия, следващата година ще е годината на покупките. По думите му за фондовете ще има доста интересни възможности за покупки оттук нататък, въпреки че все още има накъде да падат цените на придобивания. Според него предпочитаният от българските предприемачи през последната година и половина капиталов пазар за набиране на средства чрез първични публични предлагания (IPO) едва ли ще се възстанови толкова бързо, каквито очаквания има за есента на 2008 г., а по-скоро ще са нужни 2-3 години.

В момента въпреки значителната корекция на Българската фондова борса, която изтри 30%, от началото на годината продължават да се наблюдават трицифрени стойности на нивата на търговия на някои компании спрямо печалбите, които реализират. Нивата остават високи и за компаниите, които направиха публични предлагания през последна година. Корекцията обаче охлади намеренията да станат публични на някои от кандидатите за борсата.

„Може да се очаква някои от тези дружества да станат клиенти на фондовете за дялово финансиране“, каза Мартин Паев, управител на инвестиционно-консултантската компания „Сортис инвест“.

Дългосрочно в следващите 5-7 години ще има периоди, в които местните собственици ще могат да вземат по-добра цена за бизнеса си на борсата заради наличието на много дребни непрофесионални инвеститори, чиито изисквания са много ниски в сравнение с тези на фондовете за дялово финансиране, поясни Николай Майстер, управляващ директор в „Интеркапитал“.

Борсата обаче остава силна алтернатива за излизане на фондовете за дялово финансиране от инвестицията. В момента се подготвя процедурата по листването на компанията за производство и търговията със системи за сигурност „Телетек груп“. Акционер в „Телетек груп“ е „Глобал файнанс“ (Global Finance) чрез своя дъщерен фонд „Растеж“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *