Корейската Posco Deawoo придобива 75% от украинския терминал за складиране и износ на зърно Orexim Group

Корейската Posco Deawoo придобива 75% от украинския терминал за складиране и износ на зърно Orexim Group

Най-голямата корейска компания за търговия Posco Deawoo Corporation подписа споразумение с най-големия износител на слънчогледово масло в Украйна OREXIM за съвместно разработване и управление на зърнобаза, намираща се на пристанището Миколаев. Според Capital Times, консултанти на Orexim и партньор на SORTIS в мрежата Globalscope M&A Advisors, придобиването е с цел по-нататъшно развитие на зърнения терминал в морското пристанище на Черно море и позициониране на Posco като водещ световен търговец на зърно. Участието в терминала ще подобри сигурността на Южна Корея в набавянето на храни, като своевременно Posco ще могат да контролират логистиката на произведеното в Украйна зърно, да намалят риска и да осигурят ефективно управление на запасите. Новият терминал ще има капацитет от 2.5 млн. тона зърно на година и ще бъде напълно завършен и пуснат в експлоатация през юли 2019 г. Финансовите параметри на сделката не бяха оповестени.

Orexim е компания, базирана в Украйна, занимаваща се с износ на селскостопански продукти, пристанищни и логистични услуги. Компанията управлява две логистични фирми, и е четвъртият най-голям износител на царевица и шестият най-голям износител на пшеница в света. Orexim притежава терминал за износ и съхранение на зърно, намиращ се в Миколаевския мелничен комплекс. Терминалът е с капацитет за съхранение над 140 000 тона и се използва за съхранение на зърно преди изпращането му за чужбина. Търговците използват такива терминали за съхранение на зърното при ниски цени на пазара до тяхното покачване с цел балансиране на бизнес рисковете. Освен съхранение, терминалът контролира и процесите за закупуване и инспектиране на зърно, произведено в Украйна.

Posco Deawoo Corporation се занимава с търговия на широка гама продукти от стомана, автомобилни компоненти, машини и промишлена електроника до цветни метали, хранителни ресурси, химикали, стоки за широко потребление и текстил. Компанията участва активно и в проекти, свързани с развитието на ресурси в петролната, газовата, минералната и хранителната промишленост по цял свят. Posco оперира в 51 страни и има около 8 000 служители. С придобиването на терминала Posco има за цел да изпълни новата си стратегия за растеж да се превърне във водещ световен търговец на зърно, с което планува да допринесе към усилията на Корея да засили сигурността в снабдяването на храни. Предлагането на зърно в четвъртата по големина икономика в Азия зависи в голяма степен от вноса. През 2017 г. Корея е закупила 10 млн. тона царевица и 5 млн. тона пшеница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *