Мартин Паев, председател на СОРТИС Груп, участва във форума „Нови трендове & преструктуриране в Централна и Югоизточна Европа 2019“ в Букурещ, Румъния

Мартин Паев, председател на СОРТИС Груп, участва във форума „Нови трендове & преструктуриране в Централна и Югоизточна Европа 2019“ в Букурещ, Румъния

Г-н Мартин Паев, председател на СОРТИС Груп, взе участие във форума „Нови трендове & преструктуриране в Централна и Югоизточна Европа 2019 г.“ (New Developments & Restructuring CSEE Forum 2019), който се проведе на 7 ноември 2019 г. в  Атене Палас Хилтън в Букурещ, Румъния.

Тази година на форума, водещи експерти по необслужвани банкови дългове (NPLs) от Румъния, България, Сърбия, Украйна и Турция, обсъдиха драстичния спад на процента необслужвани дългове в Румъния, стартирайки от своя пик от 24% понижавайки се до критичните 5%. Този драстичен спад накара съседни страни, които управляват своите нива на необслужвани дългове, да си вземат поука учейки се от грешките на Румъния, разглеждайки обстойно техните ключови показатели. Гости на форума бяха водещи компании изкупуващи дългове, предоставящи услуги за дългове и компании за дялов капитал, придружени от банки, професионални инвеститори, консултанти и мениджъри, занимаващи се с управление на активи.

Г-н Паев участва като модератор на панела Развитие & Прогнози за развиващите се пазари в региона, в който обсъди последните сделки и тенденции при необслужваните дългове в България сравнявайки ги с други страни от Централна и Югоизточна Европа. Г-н Паев говори и за пазара на недвижими имоти в България представяйки статистически данни, които показват, че строителството процъфтява и вече наближава пиковите нива от 2007-2008 г. Константната висока доходност и нарастващият интерес от чуждестранните инвеститори към имоти, генериращи доход в България, също беше една от обсъдените теми в панела.

Други дискутирани теми в панела бяха:

 • Текущото състояние на пазара на необслужвани и преструктурирани банкови дългове в региона
 • Последни трендове на пазара за имоти
 • Как необслужваните банкови дългове рефлектират на съответната икономика и подходът към тях в дългосрочен план
 • Прогнозните нива на необслужваните дългове в България и Сърбия за следващите години
 • Развитието на вторичния пазар и малките вторични сделки с неплатени дългове в България, като предстояща тенденция
 • Прогнозни резултати от предстоящото присъединяване на Сърбия към Европейския съюз
 • Ефектите от fintech и навлизащите технологии върху индустрията

Участници в панела на г-н Паев бяха:

 • Стефан Гугушев, Управляващ партньор, Адвокатска кантора Гугушев & партньори, България
 • Младжан Динкич, Старши партньор, MD Solution, Сърбия
 • Михай Александру Поп, Мениджър транзакции, APS Investments, Румъния
 • Вохимир Куртич, партньор в Moravčević Vojnović & Partners в сътрудничество с Schoenherr, Сърбия

СОРТИС Груп е българска група от компании, занимаващи се със сливания и придобивания, инвестиции в дялов капитал, рисков капитал, инвестиции в недвижими имоти, кредитни консултации и консултации в областта на хотелиерството. СОРТИС е член на международната мрежа консултанти Globalscope M&A Advisors.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *