Мартин Паев, CFA – Изпълнителен директор на СОРТИС Инвест – коментира нивото на консолидация и перспективите пред европейската банкова система в ефира на БлумбъргТВ България

Мартин Паев, CFA – Изпълнителен директор на СОРТИС Инвест – коментира нивото на консолидация и перспективите пред европейската банкова система в ефира на БлумбъргТВ България

Днес, 21.06.2018г., изпълнителният директор на СОРТИС – г-н Мартин Паев, CFA гостува в предаването „В развитие“ по телевизия Блумбърг България. Фокус на дискусията бе нивото на консолидация на финансовата индустрия в Европа и България и въздействието на технологичните иновации върху сектора.

Специално внимание бе обърнато на ефективността и сегментацията на пазара в България и средните нива, наблюдавани в останалите части на континента. Като положителни черти на местния пазар бяха отбелязани осезаемото намаление в броя на банковите клонове през последните 10 години и сравнително ниската заетост в индустрията спрямо общото население на държавата. Допълнителна глътка оптимизъм поражда сравнително ниската степен на консолидация, което предполага повишаване на ефективността при продължаване на процесите на сливания и придобивания в индустрията.

Екипът на СОРТИС Инвест изчисли индекса на Херфиндал-Хиршман за България и го сравни с неговите стойности за останалите държави в Европа. Както се вижда от графиката по-долу, България е сред държавите със сравнително ниска степен на концентрация на банковата система, а като цяло нейното ниво в Европа е ниско до умерено, с изключение на 5 държави, в които секторът е с по-висока степен на консолидация. Херфиндал-Хиршман е индекс, използван от регулаторите по цял свят, с цел оценка на концентрацията на пазара и предпоставки за намаляване на нивото на конкуренцията при сделки по сливания и придобивания.

Като основен недостатък на финансовата система в България бе изтъкнато изключително ниското навлизане на онлайн банкирането сред потребителите. От инициативите Sophia Lab и Elevator Lab на Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк респективно, личи че проблемът е идентифициран и решението му предстои в най-кратки срокове.

Коментирайки дългосрочната перспектива пред финансовия сектор в Европа, г-н Паев прояви оптимизъм относно развитието на онлайн платформите. На въпрос, свързан с предположението му за потенциален доминантен паневропейски играч, Паев отговори, че с потенциалното си оттегляне от Източна Европа, Сосиете Женерал като че ли се отказа от идеята; те по-скоро биха станали част от друга, по-голяма банкова група. Предвид нестабилността на основните играчи в Германия, немските банки също не са в силна позиция, а Брекзит пречупи амбициите на банките от Великобритания за пан-европейска експанзия.

Може би някои от френските банки имат добри шансове, но там случаят е, че Източна Европа не им е апетитна. По всичко изглежда, че пан-европейските банки по-скоро ще бъдат електронни банки. Това което се вижда като тенденция е, че ако имаш добра електронна платформа няма нужда да развиваш широка клонова мрежа.

Презентацията от интервюто може да изтеглите от тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *