Най-големият автомобилeн застраховател – Армеец придобива лизинговата компания на Пощенска банка

Най-големият автомобилeн застраховател – Армеец придобива лизинговата компания на Пощенска банка

Армеец Лизинг купува 100% от капитала на „И Ар Би Лизинг“ ЕАД – лизинговата компания на Пощенска банка, според съобщение на Комисията за защита на конкуренцията. За разлика от Армеец Лизинг, които до този момент развиваха сравнително нишов бизнес, И Ар Би е с голям портфейл и 11-о място по пазарен дял. Целта е новозакупеното дружество да се фокусира основно във финансовия лизинг на леки и товарни автомобили, оборудване и машини, съобщават от Армеец Лизинг пред Капитал.

Армеец Лизинг развива нишов бизнес, като до момента е предлагал основно услуги, свързани с изплащането на вноски на застраховката Каско на клиентите на Армеец. Негови клиенти са както физически, така и юридически лица, а новата покупка е ясен знак за желание за разрастване на бизнеса. Армеец Лизинг и ЗАД Aрмеец са част от групата Химимпорт, един от най-големите холдинги в България, който обединява дъщерни и асоциирани фирми, осъществяващи дейност в различни сектори от икономиката – предимно в областта на транспорта и финансите, а също и в производствената сфера. С тази сделка Химимпорт купува пето лизингово дружество и прави заявка за лидерство и в този сектор от финансовите услуги. В периода от 2015 г. до миналата година групата придоби четири лизингови компании – австрийската Erste Group Immorent, Пиреос лизинг, БМ лизинг и Ти Би Ай Рент (чийто консултант по продажбата беше СОРТИС Инвест).

И Ар Би Лизинг работи в областта на финансовия лизинг на леки и товарни автомобили, оборудване, машини и недвижими имоти. Компанията е с приходи 22.2 млн. лв. и печалба от 421 хил. лв. през 2017 г. Тя предоставя и ограничен кръг от услуги по оперативен лизинг. След преобразуване, част от дейността й бeше пpexвъpлeнa в „И Ap Би Лизинг Бългapия“, което пpoдължaвa дa e чacт oт гpyпaтa нa Пощенска банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *