Най-големият телеком в България БТК стартира процес по продажбата си

Най-големият телеком в България БТК стартира процес по продажбата си

Българският водещ телеком Българска Телекомуникационна Компания (БТК), опериращ под търговската си марка Виваком, започва да събира първоначални оферти за своята продажба, съобщи Mergermarket, специализирана платформа за корпоративни сделки, която на свой ред цитира два други източника, запознати с процеса.

Обект на продажба ще е 100% от капитала на БТК, а основният инициатор е руската банка ВТБ. ВТБ е сред главните кредитори в продажбата на телекома през 2016 г., в която сегашният собственик Спас Русев придоби Виваком за 330 млн. евро, 240 млн. от които дълг от банката. Един от потенциалните участници в търга, който е проявил интерес още през 2016 г., е френският телеком Orange. Освен Orange, съществува и проявен интерес от неназован финансов инвеститор, който също търси да закупи подобни активи в региона.

БТК е доставчик номер едно на цифрова телевизия и интернет в страната. Приходите на компанията за 2017 г. възлизат на 445 млн. евро, което я прави лидер спрямо своите конкуренти А1 и Теленор. Компанията оперира 253 търговски обекта и 97 други точки, в които се предлагат нейните услуги. Цялостното потребление на услугите, предоставени от Виваком, се разпределя между 3.1 млн. абонати, използващи мобилни услуги, 1.2 млн. на фиксирана телефония, 480 000 на фиксиран интернет и 447 000 на цифрова телевизия (IPTV). Компанията е основен доставчик на цифрова телевизия в България с 61% пазарен дял.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *