Новият български мецанин фонд ще инвестира 38.5 млн. евро в малки и средни предприятия

Новият български мецанин фонд ще инвестира 38.5 млн. евро в малки и средни предприятия

Дългоочакваното решение за българските малки и средни предприятия най-накрая стана факт със стартирането на новия мецанин фонд Bulgarian Mezzanine Partners. Фондът ще разполага с публичен ресурс от 38.5 млн. евро, осигурен от българския Фонд на фондовете, създаден по оперативна програма на ЕС „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. Bulgarian Mezzanine Partners планува да осигури допълнителен ресурс от частни инвеститори от поне още 16.5 млн. евро. Събраните 38.5 млн. евро трябва да бъдат инвестирани в рамките на следващите 5 години.

Мецанинът е форма на квази-дялова инвестиция, попадаща между капиталовото и дългово финансиране. В общия случай, то предоставя възможност на предприятията да привлекат рисково финансиране, без това задължително да води до прехвърляне на съществен дял от тяхната собственост на новия инвеститор. Мецанин финансирането е известно още като алтернативен начин за предприятията да получат финансиране, когато банки или други кредитни институции не могат да го осигурят. В резултат инвеститорът получава малка или никаква част от акциите на компанията, но получава по-високи лихви.

Фондът Bulgarian Mezzanine Partners ще бъде управляван от бившия заместник министър на икономиката Евгени Ангелов, предприемачът Елвин Гури заедно с Иван Христов, Дияна Аладжова, Елеонора Сърбова и Лоид Шулц. Фондът ще подпомага растящи малки и средни български предприятия в зряла фаза на развитие. Компаниите ще могат да получат инвестиция в размер между 2.5 и 7 млн. евро. Bulgarian Mezzanine Partners ще се фокусира основно върху традиционни бизнеси, за които ще цели да увеличи тяхната продуктивност и експортен потенциал. Инвестицията също така ще осигури достъп до алтернативно финансиране за компании, които имат планове за разширяване и подобряване на операциите, включително навлизане на нови пазари.

„Ще инвестираме в около десет компании. Фокусът е по-скоро върху традиционните индустрии и експортно ориентираните бизнеси. Вече има достатъчно фондове фокусирани върху технологичните компании. Не търсим компании еднорози“ коментира Евгени Ангелов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *