Новият български фонд за рисков капитал New Vision 3 ще инвестира 23 млн. евро в стартъп компании

Новият български фонд за рисков капитал New Vision 3 ще инвестира 23 млн. евро в стартъп компании

Новостартиралият фонд за рисков капитал New Vision 3 (NV3) е готов да инвестира 23 млн. евро в 45 стартиращи български компании. Фондът е започнал процес по подбор на компании кандидати, като се планува до края на 2019 г. да са направени 3-4 инвестиции.

New Vision 3 е третият фонд основан от NEVEQ и партньори. Фондът е създадена от 9 юридически и физически лица като алтернативен инвестиционен фонд, който ще се регулира от Комисията за финансов надзор. Основният интерес на фонда е да подкрепя стартиращи компании, опериращи в секторите фин-тек, изкуствен интелект, блокчейн технологии и споделена икономика. Целевата група са млади компании с готов продукт и приходи, които търсят финансиране за растеж. Основателите на NV3 включват българския Фонд на фондовете, създаден по оперативна програма на ЕС „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.“, с вноска от 19.1 млн. евро, Neveq Capital с 1.2 млн. евро и други 7 компании и частни инвеститори от България, САЩ и Литва с обща вноска от 100 000 до 1 млн. евро.

Събраният ресурс от 23 млн. евро трябва да бъде инвестиран до края на 2023 г. Максималният размер на финансиране за компаниите кандидати е 1 млн. евро. NV3 ще придобива миноритарни дялове във финансираните компании и след период от около 5 години ще търси изход чрез продажба на стратегически инвеститори.

В допълнение към NV3, оперативната програма на ЕС „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.“ планира да създаде още два фонда за рисков капитал в подкрепа на стартиращи компании в България. Първият ще се управлява от Innovation Accelerator Bulgaria и ще разполага с ресурс от 15.2 млн. евро, а вторият, който все още търси мениджър, ще разполага с 18.8 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *