Новосъздаденият БрайтКап венчърс дебютира с инвестиция в Софтуер Груп БГ

Новосъздаденият БрайтКап венчърс дебютира с инвестиция в Софтуер Груп БГ

Започналият официално работа преди месец фонд за рисков капитал БрайтКап венчърс оповести първата си инвестиция – 2.65 млн. евро под формата на конвертируем дълг в технологичната компания, насочена към микрофинансиращи институции, Софтуер Груп БГ, съобщи Capital.bg, водеща бизнес медия в България. Детайлите по сделката са конфиденциални, но запознати с материята твърдят, че оценката на ИТ компанията варира в диапазона 55-75 млн. евро, а лихвата по предходна аналогична сделка на Софтуер Груп е около 12%.

Според Управляващия директор на БрайтКап, Елина Халачева, средствата ще се използват за преминаване от лицензионен бизнес модел към такъв на абонаментен принцип. Въпреки множеството предимства на модела „софтуер като услуга“, основен негатив е получаващият се промеждутък, в който приходите се разсрочват във времето, което води до нарастваща нужда от оборотен капитал.

Освен с финансиране, управляващият партньор на БрайтКап Даниел Лорер загатна и за предоставянето на стратегическа подкрепа:

Микрофинансирането е изключително популярно в Африка, Азия и Латинска Америка. Но Софтуер Груп БГ гледа и една стъпка напред – тъй като плановете на компанията са далеч по-амбициозни. Те искат да присъстват и в развития свят, където ние като инвеститор имаме още добавена стойност с връзките си в Швейцария, Израел, САЩ и др. Плановете за растеж на Софтуер Груп БГ включват разширяване на дейността и в други сектори – банки, телекоми и финтех компании.

Eкипът на БрайтКап има значителен опит в развойни центрове на интернационални технологични компании. Предвид заявеното желание за надграждане на продуктовата гама на Софтуер Груп, експертизата на БрайтКап би била изключително полезна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *