Нов фонд ще финансира стартъпи в България

Нов фонд ще финансира стартъпи в България

„Иновейшън акселерейтър България“ е нов фонд, който ще инвестира в стартиращи и иновативни компании в България. Ресурсът за това ще е изцяло частен. Фондът ще може да инвестира в пет дружества годишно чрез предоставянето на начален рисков капитал в размер на по 25 хил. евро, или общо 125 хил. евро. Вече има набелязани потенциални стартиращи компани, както и заинтересувани от участие инвеститори, коментира за Капитал Мениджърът на новия фонд Леона Асланова.

Фондът кандидатства в конкурса на държавния Фонд на фондовете за мениджър на инвестиционен фонд, захранван с публичен ресурс. Процедурата е неуспешна за организацията, но в подготовката й екипът набира необходимия ресурс и контакти както със стартиращи предприемачи, така и с инвеститори и други институции, финансиращи стартъпи в България.

Целевата група на новия фонд са стартиращи и иновативни компании, които до момента не са получавали финансиране, или предприемачи, които не са успели с първата си компания, но набраният опит би им помогнал да осъществят по-добре следващия си проект. Фондът ще държи в сърцевината на компаниите да стои дигитална експертиза, но това не означава, че ще финансира само дигитални проекти.

Екипът на фонда включва експерти с опит в стартъп екосистемата. Това са основателят Леона Асланова, която е консултант в областта на иновациите на големи международни корпоративни клиенти и академичен преподавател, Ангел Ангелов, финансист и експерт по бизнес развитие на стартиращи компании с международен опит, и Венеция Нецова-Ангова, проектен ръководител на над 50 предприемачески инициативи в българската стартъп среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *