Оптикс продава част от активите си на канадския холдинг American Optics

Оптикс продава част от активите си на канадския холдинг American Optics

Базираният в Панагюрище производител на оптична техника Оптикс АД е отделил част от активите си в новосъздадено дружество, Майкро Оптикс Юръп, което е било продадено на канадския холдинг American Optics в края на миналата година. Новосъздаденото дружество разполага с персонал от 160 души и ще произвежда микрооптични елементи. Оптикс придобива дял в канадската компания и по този начин запазва правото си да участва както в управлението на новото дружество, така и във вземането на решения за развитието на холдинга.

Оптикс произвежда ендоскопската оптика на немската компания Шьоли файбъроптик, включително и за световноизвестния хирургически робот Да Винчи. Целта е новата компания да навлезе на нови пазари и да увеличи производствения си капацитет.

Със сделката Оптикс цели да придобие ноу-хау за управление на бизнеса. 2017 г. е най-успешната в историята на компанията с продажби от над 80 млн. лв., а целта за 2019 г. е 100 млн. лв. За последните 5 години инвестициите на Оптикс надхвърлят 20 млн. лв., като през 2018 г. се планира изграждане на нова производствена мощност в Божурище и на развойно-производствен център по електроника в Пловдив.

American Optics е световен лидер в производството на ендоскопска оптика с продажби в над 30 страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *