Пощенска банка купува Банка Пиреос България за 75 млн. евро

Пощенска банка купува Банка Пиреос България за 75 млн. евро

Банка Пиреос Гърция продава 99.98% от акциите на своето дъщерно дружество в България на Юробанк България АД (Пощенска банка), се съобщава в официална публикация на сайта на Пиреос от 7 ноември. Централите на двете институции в Атина са подписали споразумение за финализиране на придобиването, като сделката следва да бъде одобрена от редица регулаторни органи, в това число Българска Народна Банка (БНБ) и Гръцкия Фонд за Финансова Стабилност. При позитивно развитие се очаква сделката да приключи през първата половина на 2019 г.

Стойността на трансакцията е 75 млн. евро. Финансов консултант на Банка Пиреос АД по сделката е Медиобанка, международен юридически съветник е White & Case LLP, а български  юридически консултант е адвокатско дружество Боянов и Ко. Сделката представлява последния и много важен етап от изпълнението на ангажиментите по Плана за преструктуриране на Банка Пиреос, договорени с Генерална Дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия.

Според Capital.bg, в конкуренция за покупката с оферти са участвали още БАКБ, Инвестбанк, както и активен в региона фонд. Продажбата на банката тече от месеци заради натиск, оказван от кредиторите на гръцките банки-майки, да се разделят с нестратегически активи покрай дълговата криза в Гърция. В момента Пощенска банка е пета по размер на активите на българския пазар, а след сделката планира сливане, с което да стане трета на пазара. След приключване на сделката Пощенска ще остане единствената гръцка банка в страната. През 2016 г. банката придоби и местния клон на Алфа банк.

Ставрос Йоану, Заместник главен изпълнителен директор на гръцката Юробанк, обяви в прессъобщение: „Придобиването следва стратегията на Eurobank да се фокусира в разрастването на международните си пазари, които счита за важни, какъвто е българският. Нашата цел е да обслужваме още по-добре нашите клиенти, да подкрепяме българската икономика, както и гръцкия бизнес в нашата съседна държава“.

Банка Пиреос България предлага широка гама продукти и услуги на своите клиенти в областите банкиране на дребно, малки и средни предприятия и корпоративно банкиране. Към 30 септември 2018 г. банката има активи от 1.7 млрд. евро, 70 банкови клона и над 900 служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *