Румъния: Аутоном придоби поделението за оперативен лизинг на Банка Трансилвания, потвърждавайки тенденцията за консолидация на сектора в Европа

Румъния: Аутоном придоби поделението за оперативен лизинг на Банка Трансилвания, потвърждавайки тенденцията за консолидация на сектора в Европа

Аутоном, една от най-големите компании за коли под наем в Румъния, обяви придобиването на  звеното за оперативен лизинг на румънската търговска Банка Трансилвания. Сделката цели да подсили позициите на компанията на фона на нарастваща конкуренция от чуждестранни фирми. В резултат на сделката, Аутоном ще увеличи броя на автомобилите си, като същевременно ще подпомогне и портфолиото си от допълнителни услуги, в това чисто управление на автопаркове, пътна помощ, превоз с шофьор и други.  Придобиването се очаква да приключи до края на 2018 година, а посредник в сделката е отделът за инвестиционно банкиране на Банка Трансилвания.

Преди сделката Аутоном разполага с 5000 автомобила и оперира в 33 румънски града. Компанията предлага услугите си на главните летища в страната – Букурещ, Клуж, Бакъу, Констанца, Крайова, Орадя, Сибиу и Търгу Муреш, където има голямо търсене от туристи. Компанията обслужва и все по-голям брой корпоративни клиенти, които предпочитат оперативен лизинг пред пряка собственост на автомобили за автопарковете си. През последните няколко години, компанията разширява дейността си навън като отваря локации в Унгария и Сърбия, а оборотът за 2017 година възлиза на 27 милиона евро.

Звеното за оперативен лизинг на Банка Трансилвания, от своя страна, разполага с повече от 3000 автомобила. През 2017 регистрира приход от над 15 милиона евро. Главният изпълнителен директор, Омер Тетик, изразява задоволство от сключването на сделката: „Доволни сме, че успяхме в трудна ниша като оперативния лизинг да се наложим измежду основните играчи на пазара в Румъния. Вярваме, че развитието на бизнеса ще продължи още по-успешно в ръцете на Аутоном.“

Подобни сделки не са рядкост на европейския пазар за коли под наем, който се намира във фаза на консолидация. Най-големите 5 компании разполагат общо с около 70% пазарен дял. Водач сред тях с 20% е Europcar. Френската компания е следвана от Avis Budget, Hertz, Sixt и Enterprise, всяка от които разполага с приблизително 10% дял. Анализаторите очакват пазарът в Европа все повече да наподобява този в САЩ, където практически съществува олигопол с 95% дял в ръцете на 3 компании.

От началото на 2018 г. в Европа бяха регистрирани няколко значими сделки: Europcar закупи Scooby – белгийски старт-ъп за споделено пътуване със скутери; Europcar придоби дял и в SnappCar – вторият най-голям европейски доставчик на услуги за споделено пътуване с автомобил от типа peer-to-peer; Даймлер и БМВ обединиха бизнеса си за споделено пътуване, борейки се с американските конкуренти Lyft и Uber.

Според Statista, онлайн портал за пазарни проучвания, европейският пазар за коли под наем ще бележи ръст от 3% на годишна база до 2022 г. За Румъния прогнозите са в диапазона от 4% до 6% за следващите 5 години. Предпоставките за този ръст са няколко: компаниите вече предпочитат оперативен лизинг вместо пряка собственост на автомобили, бързоразвиващият се туристически сектор осигурява стабилно търсене, както и румънците, живеещи в чужбина, които наемат автомобил при престой у дома. Наличието на мобилни приложения и нарастващата употреба на смартфони ускорява процеса като улеснява онлайн поръчките. В допълнение, общественият транспорт, явяващ се конкурентна услуга, е недобре развит и с лоша репутация.

Мнението на СОРТИС:

Поради прилики в макроикономически и социални фактори, ние смятаме, че тенденциите на растеж и консолидация ще се проявят също и в България, както и в други съседни държави. Пазарът за автомобили под наем ще претърпи трансформация в посока услуги за споделено пътуване и самоуправляващи се автомобили. Очакванията ни са за спад в притежаването на собствен автомобил – при компаниите още в краткосрочен, а при частните лица в дългосрочен план поради навлизащите услуги за споделено пътуване и самоуправляващи се автомобили. За да оцелеят, играчите на пазара ще трябва да се възползват от своето ноу-хау за индустрията, бранд имидж и икономии от мащаба.

СОРТИС Инвест също бе част от този процес чрез участието ни като консултант от страна на продавача при транзакцията между Ти Би Ай Рент и Лизинг Финанс в България.  За повече информация може да прочетете нашия казус относно работата ни за Ти Би Ай Рент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *