Сделка FinAnalytica

Фин Аналитика – Набиране на капитал – първоначален рунд (Series A)

Една от първите сделки с рисков капитал в България (2008 г.), която отбеляза раждането на тази индустрия в страната.

ФинАналитика (понастоящем част от FactSet) е разработчик на софтуер за финансови услуги, с приложение в управлението на пазарния риск, структурирането на  портфейли и аналитични подходи за инвестиционни решения за хедж фондове и други институционални инвеститори в глобален мащаб. Дружеството е регистрирало четири международни патента за собствена методология за изчисляване на рисковата експозиция (Value at Risk, VaR)

ФинАналитика се свърза със СОРТИС за съдействие по набирането на първоначален рунд капитал (Series A) за последващото й развитие. Компанията вече имаше предложение от американски инвестиционен фонд, но не бе удовлетворена от предлаганите условия.

СОРТИС маркетира компанията пред други финансови инвеститори и осигури по-добро предложение от New Europe Venture Equity (NEVEQ), български фонд за рисков капитал.

Собствениците и мениджърите на ФинАналитика получиха възможност да изберат оферта, която по-добре защитава техния интерес.

В крайна сметка, ФинАналитика договори $5 млн. инвестиция от NEVEQ. Една година по-късно, фондът инвестира допълнително $3 млн.