СиВиЕс Хелт (CVS Health) се споразумя да придобие Етна (Aetna) за 77 млрд. щ.д. (65.3 млрд. евро)

СиВиЕс Хелт (CVS Health) се споразумя да придобие Етна (Aetna) за 77 млрд. щ.д. (65.3 млрд. евро)

СиВиЕс Хелт, американската компания за здравеопазване и търговия на дребно с лекарства, се споразумя да придобие компанията за здравно застраховане Етна (САЩ) за 77 млрд. щ. д. с цел да се справи с нарастващите разходи за здравеопазване, като предлага медицински услуги на по-ниски цени. Сделката се очаква да генерира значителни синергии за акционерите и ползи за клиентите.

Освен че оперира верига от 9 700 аптеки, СиВиЕс Хелт е мениджър на пул за покупки на лекарства – МППЛ (pharmacy benefit manager – PBM) с повече от 90 млн. членове. МППЛ действа като посредник между застрахователните компании, аптеките и производителите на лекарства, за да осигури по-ниски цени за пациентите и застрахователите чрез договаряне на отстъпки.

Етна работи като застраховател и компания за здравни услуги в три сегмента: здравеопазване, групови застраховки и пенсионно осигуряване. Тя обслужва над 45 млн. души.

Сделката е продиктувана от промените в сферата на здравеопазването: несигурност около промените в Закона за достъпни медицински грижи (Affordable Care Act), натиск над застрахователите за понижаване на разходите за здравеопазване, и заплахата за търговците на дребно от нови конкуренти, включително все по-мощния и променящ правилата на играта Амазон. Онлайн търговецът вече е получил лицензи за продажба на лекарства в 12 щата и има намерение да продължи навлизането си на пазара за здравеопазване и здравни грижи.

Очаква се ползите от сливането да бъдат резултат от сътрудничеството между МППЛ отдела на СиВиЕс и застрахователния бизнес на Етна, което би могло да намали разходите за лекарства: като увеличи броя на клиентите си компанията ще бъде в по-добра позиция да договаря отстъпки с производителите на лекарства.

В допълнение, сливането ще спести милиони долари годишно чрез услугата MinuteClinic, която СиВиЕс предоставят в повече от 1 000 техни локации. MinuteClinic са нискотарифни клиники за профилактика и лечение на леки заболявания. След като сделката приключи, Етна като застраховател може да започне да предоставя здравни грижи и медицинско обслужване директно и да насочва клиентите към собствените си лекари, медицински сестри и фармацевти работещи в СиВиЕс, което потенциално ще ограничи разходите за лекарски посещения при хронични заболявания и скъпите посещения в спешните болнични отделения.

Тъй като онлайн конкурентите стават все по-популярни, MinuteClinic на СиВиЕс може да бъде ключов фактор за увеличаване на посещаемостта в аптеките и съответно, да увеличи приходите си от продажби на дребно.

Очаква се сделката леко да повиши доходността на една акция на СиВиЕс. Компаниите предвиждат синергии в разходите в размер на 750 млн. щ. д. през втората година след приключване. Сделката е оценена на 77 млрд. щ. д., включително дълга поет от СиВиЕс. Акционерите на Етна ще получат 207 щ. д. на акция, от които 145 щ. д. в брой и 62 щ. д. в акции (0,8378 акции на СиВиЕс за всяка акция на Етна), като в крайна сметка ще притежават около 22% от комбинираното предприятие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *