СИГДА ще придобие ТЕЦ Варна

СИГДА ще придобие ТЕЦ Варна

ЧЕЗ – най-голямата компания за електро-разпределение и електроснабдяване в ЦИЕ, както и най-голямата публична компания в региона – прие офертата на фирмата за логистични услуги СИГДА да закупи ТЕЦ Варна (недействащ). Сделката се оценява на 50 млн. евро.
Продажбата на ТЕЦ Варна е в изпълнение на стратегията на ЧЕЗ да измести фокуса си от югоизточна Европа и Турция към сектора на възобновяемата енергия в централна и западна Европа и разширяването на АЕЦ Темелин в Чехия. Според председателя на НС на ЧЕЗ, В. Пачес, първоначалният план е бил активите на ЧЕЗ в България да се продадат в пакет, но компанията е получила изгодна оферта за централата.
ТЕЦ Варна работи на антрацитни въглища и разполага с 6 блока с обща инсталирана мощност от 1,260 МВт. Той бе изведен от експлоатация през януари 2015, тъй като не отговаря на европейските стандарти за опазване на околната среда и може да бъде използван само в кризисни ситуации. ЧЕЗ закупи централата за 206 млн. евро през 2006 г. в приватизационна процедура. Първоначално, операторът възнамеряваше да построи нова мощност с комбиниран паро-газов цикъл на площадката на ТЕЦ Варна, но липсата на гаранции за доставките на газ и въпросителните около пазарната ситуация не позволиха проектът да се реализира.
След продажбата на ТЕЦ Варна, ЧЕЗ остава собственик на мажоритарния пакет от електроразпределителното предприятие ЧЕЗ Разпределение България, доставчикът на електроенергия ЧЕЗ Електро България, търговеца ЧЕЗ Трейд България и две „зелени“ централи. Компанията цели да приключи с продажбата на тези активи в следващите няколко месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *