СОРТИС Инвест консултира мениджърското изкупуване на остатъчния пакет от акции на Кремио АД

СОРТИС Инвест консултира мениджърското изкупуване на остатъчния пакет от акции на Кремио АД

СОРТИС Инвест консултира Глобал Крийм Инвестмънтс по изкупуването на миноритарния дял в Кремио АД, производител на сметана и млечни продукти под марките My Day и Cremio. Две години след като придоби търговското предприятие на Кодап България с финансиране от Емпауър Кепитъл и Юнийда Индъстрис в размер на 6 млн. евро, контролираното от изпълнителния директор на предприятието дружество изкупи остатъчния пакет от акции на Кремио, притежавани от финансовите инвеститори.

Настоящата транзакция приключва процес започнал през 2015 г. с възникването на финансови проблеми на италианския производител на сметанови изделия Co.Da.P Cola Dairy Products Spa, компанията-майка на Кодап България, които стимулират ръководството на българското дружество да предприеме мениджърско изкупуване (management buyout) на компанията в България, за да запазят дейността и работните места на над 130 служители. Със съдействието на СОРТИС Инвест са привлечени Емпауър и Юнийда, които осигуряват финансова подкрепа на мениджмънта за осъществяване на изкупуването. Финансовата инжекция от 6 млн. евро е осигурена под формата на мецанин заем, който след осем месеца е изцяло рефинансиран, отново със съдействието на СОРТИС Инвест, а финансовите инвеститори запазват дял от малко над 43.6%.

Две години по-късно, в края на 2017 г., СОРТИС Инвест отново консултира мениджмънта на Кремио за привличане на финансиране и придобиване на миноритарния пакет от акции, притежавани от Емпауър и Юнийда. След транзакцията Глобал Крийм Инвестмънтс вече притежава 100% от капитала на Кремио, като председателят на СОРТИС Груп – г-н Мартин Паев, CFA е избран за председател на управителния съвет на компанията, а в съвета на директорите се включи и г-н Димчо Димитров – Директор в СОРТИС Инвест.

Юридически съветник на купувача във връзка с транзакцията бе адвокатското дружество Димитрова и партньори.

Към този момент Кремио има разработен бизнес и пазари в над 30 държави, както и 15-годишна история в семейството на големи компании в сектора като немската Meggle и италианската Codap. Сред най-добре продаваните му изделия са сметана за сладкарството и сметана за готвене, сметана за кафе и пастьоризирано прясно мляко. През 2017 г. приходите на Кремио са почти 50 млн. лв., което представлява ръст от 25% спрямо предходната година. Делът на износа вече е близо 62%, като сред най-големите външни пазари са Румъния, Гърция, Турция, Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *