Спиди преговаря да купи Рапидо в сделка за между 6 и 12 млн. евро

Спиди преговаря да купи Рапидо в сделка за между 6 и 12 млн. евро

„Спиди“ АД („Спиди“), водеща куриерска фирма в България, е започнала преговори за придобиване на 100% от дяловете на „Рапидо Експрес енд Лоджистикс“ ООД („Рапидо“), неин по-малък конкурент. Цената по сделката ще бъде в диапазона от 6 до 12 млн. евро и ще бъде изплащана в продължение на 30 месеца, като крайната сума ще зависи от конкретните финансови резултати на Рапидо. Това стана ясно от официално обявление на Спиди на Българската Фондова Борса. Сделката ще подлежи на регулаторно одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Придобиването предвижда ръководството на Рапидо да управлява компанията през следващите най-малко 3 години, запазвайки марката си. Компанията ще оперира като дъщерна на Спиди с фокус върху електронната търговия, възползвайки се максимално от логистичната и офисна мрежа на новия си собственик. Сделката ще увеличи пазарния дял на Спиди и ще даде възможност на компанията да засили позициите си по предоставяне на услуги на онлайн търговците.

Рапидо е един от по-малките играчи в топ 10 на куриерските фирми в България, с операции в цялата страна, а чрез контрагенти – и в чужбина. Спиди е водеща българска куриерска компания с пазарен дял от 32% и консолидирани приходи за 2017 г. от 160 млн. лв. (81.8 млн. евро). Мажоритарен собственик на Спиди е г-н Валери Мектупчиян. През 2014 г. като инвеститор е привлечена и френската компания GeoPost с 25% дял, а останалите близо 10% са свободно търгувани на борсата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *