Спиди придоби софтуерната компания ОМГ Мобайл за 2 млн. евро

Спиди придоби софтуерната компания ОМГ Мобайл за 2 млн. евро

Куриерското дружество Спиди придоби софтуерния разработчик ОМГ Мобайл, стана ясно от съобщение до Българската фондова борса, където се търгуват акциите на Спиди.  Сделката е финализирана на 2 януари 2019 г. Плащането е разсрочено в срок от 5 години, като 75% от цената е под условие, че ключовите кадри ще останат да работят в компанията през този период.

ОМГ разработва софтуер за Спиди от 2012 г., като в периода от 2015 г. до 2017 г. са пуснати в експлоатация изцяло нови приложения, обслужващи основната дейност на куриерската фирма в България, Румъния и Гърция. До този момент приложенията са се ползвали при лицензионен режим, като след сделката интелектуалната собственост се придобива от куриерското дружество и няма да е достъпна за трети страни. Със сделката Спиди цели да постигне оперативна самостоятелност на софтуерно ниво.

Закупуването на ОМГ Мобайл е поредна инвестиция в разрастването на куриерската компания и нейната дейност. Сделката идва само няколко месеца след като Комисията за защита на конкуренцията официално разреши на Спиди да придобие Рапидо Експрес Енд Лоджистикс, куриерска фирма със силни позиции в онлайн търговията. Спиди се нарежда на второ място в сектора след Еконт Експрес със своите 108 млн. лв. приходи и 8.3 млн. лв. печалба през 2017 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *