Сумитомо Корпорация придоби Мото-Пфое

Сумитомо Корпорация придоби Мото-Пфое

Сумитомо Корпорация, диверсифициран японски конгломерат с повече от 32 млрд. щ.д. годишен оборот, придоби Мото-Пфое, дилър на автомобили, застрахователен брокер и лизингово дружество, за около 60 млн. евро, или 5х печалбата преди лихви, данъци и амортизации.
Мото-Пфое е официалния дилър и дистрибутор на Форд, Волво, Ягуар и Ленд Ровер в България, с пазарен дял от около 9.4%. Основана през 1991 г., компанията бе сред първите частни дилъри на автомобили в страната. Групата Мото-Пфое включва две дъщерни дружества: Пфое Агенция (застрахователен брокер) и Мото-Пфое Лизинг (дружество за финансиране закупуването или наемането на превозни средства). Бизнесът на групата се формира от продажби на автомобили, резервни части и аксесоари, сервизиране на автомобили, застраховки и финансови услуги, свързани със закупуването на автомобили.
Сделката е в рамките на стратегията на Сумитомо за разширяване в сектора на дистрибуцията на автомобили в ЦИЕ, където компанията вижда добър потенциал за растеж. Японската група притежава също така две фабрики за производство на автомобилни кабели, доставяни основно за групата Фолксваген.
Продавачът, Хуго Пфое ГмбХ е един от най-големите дистрибутори на автомобили в Германия, основан през 1919. Според комюникето, структурата, бизнесът и управлението на Мото-Пфое ще останат непроменени след придобиването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *