Технологиите за сканиране размерите на тялото набират скорост след инвестиция от $1 М в 3DLOOK

Технологиите за сканиране размерите на тялото набират скорост след инвестиция от $1 М в 3DLOOK

Продажбите на дрехи бяха сред малкото незасегнати сериозно от силния ръст на онлайн търговията. Причината е очевидна – клиентите не са склонни да купуват без да знаят как дрехата би изглеждала на тях.  Нещо повече – шансовете са, че дори и малкото клиенти, които се осмеляват да поръчват дрехи по интернет водят до загуби за търговците, тъй като нивата на върнати продукти достигат 40-50%. Няколко стартиращи компании се стремят да променят тази динамика.

Украинската 3DLOOK привлече $1 М от uVentures, 500 Startups и няколко бизнес ангела в мисията си да трансформира всяка спалня в пробна. Демонстрация на продукта може да се види в следния клип:

За разлика от триизмерните скенери на Кодак, продукта на 3DLOOK не изисква никаква специализирана техника освен смартфон. Освен удобството от „проба“ на дрехите преди поръчка, апликацията ще събира данни за телосложението на потребителите, подпомагайки марките при разработване на по-удобни и съобразени с пазара дрехи.

Прилагайки сходна концепция, Original Stitch, производител на дрехи по индивидуална поръчка в Интернет, работи върху Bodygram – апликация даваща мерки на потребителя съпоставими по точност с тези взети от професионален шивач на база на само 2 снимки.

Основната разлика между двата продукта е тяхната употреба – докато 3DLOOK ще се прилага като универсално решение за различни магазини, Bodygram е добавка към ръчно изработените дрехи на Original Stitch.

Мнение на СОРТИС: Вярваме, че технологията ще трансформира текстилната промишленост, предоставяйки огромна възможност за лидерите в електронната търговия – Амазон и Алибаба, като същевременно сериозно заплашва бизнес модела на Индиктекс и H&M.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *