Фондът Silver Lake придобива ZPG, собственик на порталите за имоти Zoopla и PrimeLocation, за 2.9 млрд. щ. д.

Фондът Silver Lake придобива ZPG, собственик на порталите за имоти Zoopla и PrimeLocation, за 2.9 млрд. щ. д.

Компанията зад популярните във Великобритания сайтове за имоти Zoopla и PrimeLocation и услугата за сравняване на цени uSwitch е в процес на придобиване от американския фонд за дялов капитал Silver Lake в сделка за 2.2 млрд. паунда (2.9 млрд. щ. д.). Сингапурският суверенен фонд GIC, както и канадският пенсионен фонд PSP, също ще придобият миноритарен дял.

Сделката е подкрепена от над 31% от инвеститорите на ZPG, сред които е и най-големият инвеститор – вестникарската група Daily Mail and General Trust, която притежава близо 30% от акциите. Според условията на сделката Silver Lake ще плати премия от 31%. Преди сделката да бъде потвърдена Silver Lake трябва да получи одобрението на 75% от акционерите. Сделката се очаква да приключи през третото тримесечие на тази година. От Silver Lake планират да няма съществени съкращения на персонала и да се запази съществуващия управленски екип, марката и културата на ZPG.

Компанията ZPG, основана през 2007 г., оперира портфолио от уебстраници, вкл. порталите за имоти PrimeLocation и thinkproperty.com, клауд-базираните агенции за недвижими имоти и софтуерни системи за управление на имоти Alto, Jupix и ExpertAgent, както и сайта за анализ на пазара на недвижими имоти Hometrack. Компанията също участва в сайтовете за сравняване на цени uSwitch и Money. Уеб страниците и приложенията на групата привличат повече от 50 млн. посещения на месец, а над 25 000 бизнес партньори използват услугите им. Silver Lake е дялов инвеститор в технологичния сектор със седалище в Калифорния, който управлява активи за около 39 млрд. щ. д. и е подкрепил компании като Alibaba, GoDaddy и Tesla.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *