AccorHotels продава мажоритарен дял в AccorInvest за 5.3 млрд. щ. д.

AccorHotels продава мажоритарен дял в AccorInvest за 5.3 млрд. щ. д.

Мултинационалната хотелиерска група AccorHotels се договори да продаде 55% от дела си в дружеството си за недвижими имоти, AccorInvest за 5.3 млрд. щ. д.,  като значителни дялове придобиват Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, Публичния фонд за държавно имущество на Сингапур GIC, Credit Agricole Assurances, Colony NorthStar и Фонда за дялово инвестиране Amundi. Сделката е предмет на антимонополни и регулаторни одобрения и се очаква да бъде финализирана през второто тримесечие на 2018 г.

AccorHotels е в процес на реорганизация от 2013 г., когато начело застава председателят и главен изпълнителен директор Себастиян Базин, специалист по частно дялово инвестиране. Компанията бе разделена на две: HotelServices, хотелски операции и франчайзингова дейност, и HotelInvest, собственик на недвижимите имоти и управлението им. HotelInvest, бе прехвърлено в отделно юридическо лице през 2017 г., под името AccorInvest, с цел чрез него да бъдат привлечени нови инвеститори. Продавайки значителен дял от AccorInvest, Accor цели да освободи парични средства за придобивания, за обновяване на съществуващите имоти и финансиране на ново строителство. Сделката е предназначена да подготви групата за предизвикателствата, пред които са изправени най-големите световни хотелиерски компании – повишаване на конкуренцията от дигитални платформи като Airbnb и натискът върху маржовете от страна на онлайн туристически агенти като Priceline и Expedia.

Луксозните имоти на AccorInvest, ще бъдат управлявани от AccorHotels под 50-годишни договори, с опции за подновяване за още 15 години, докато хотелите в сегментите от средния и икономичния сектор ще бъдат обект на 30-годишни договори. След приключването на сделката AccorHotels възнамерява да реализира за период от две години програма за обратно изкупуване на акции в размер до 1.35 млрд. евро, около 10% от нейния акционерен капитал на база на текущата пазарна капитализация. Според Базин е възможно компанията да намали допълнително участието си в AccorInvest в бъдеще. Компанията изразява увереност по отношение на перспективите за 2018 г. и за потенциалната възвръщаемост за инвеститорите, след като сделката бъде приключена.

Accor е френска хотелиерска група с над 4 300 хотела, работещи под 28 бранда: от луксозния Sofitel до бюджетния Ibis. Компанията има 250 000 служители в 100 държави и през 2016 г. реализира приходи от 5.6 млрд. евро. AccorInvest е световният лидер в областта на хотелските недвижими имоти, с портфолио от общо 891 хотела и почти 30 000 служители в 27 държави. По-голямата част от тези хотели се намират в Европа, позиционирани в икономичния и средния ценови сегменти. От всички хотели 324 са собствени, а 567 се експлоатират под наем при фиксирани или променливи наемни условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *