AkzoNobel продава бизнеса си със специализирани химикали на Carlyle Group и GIC за 10.1 млрд. евро

AkzoNobel продава бизнеса си със специализирани химикали на Carlyle Group и GIC за 10.1 млрд. евро

AkzoNobel, водещ световен производител на бои, покрития и специализирани химикали, се е договорил да продаде подразделението за специализирани химикали за сумата от 10.1 млрд. евро на Carlyle Group, фонд за частни капиталови инвестиции, и на държавния суверенен фонд на Сингапур GIC. Сделката се очаква да бъде сключена преди края на 2018 г.

Според AkzoNobel продажбата на Carlyle „най-добре защитава интересите на бизнеса със специализирани химикали, на AkzoNobel и на акционерите“. AkzoNobel очаква 7.5 млрд. евро нетни постъпления от продажбата, по-голямата част от които ще бъдат разпределени на акционерите. Като част от условията по сделката Akzo трябва да постигне марж от 15% до 2020 г. чрез мерки за икономия на разходи и повишена ефективност.

Бизнесът, обект на сделката, произвежда химикали, използвани в пластмасови опаковки, хартия, почистващи материали, фармацевтични продукти, хранителни продукти, соли и лепила. Някои от тези дейности, свързани с производството на специализирани химикали, са сред най-печелившите за AkzoNobel, а бизнесът генерира около 40% от оперативната печалба на компанията. AkzoNobel е със седалище в Холандия и има 45 000 служители в ок. 80 страни, както и портфолио от известни марки като Dulux, Sikkens, International, Interpon и Eka.

Групата Carlyle е глобален мениджър, управляващ алтернативни активи за 195 млрд. долара. Carlyle инвестира глобално в четири сегмента – корпоративен дялов капитал, недвижимости, кредитни продукти и структурирани инвестиционни решения. GIC е водеща глобална инвестиционна фирма, създадена да управлява финансовите резерви на Сингапур, с инвестиции в над 40 държави и в широк диапазон от класове активи, включително акции, инструменти с фиксирани доходи, дялов капитал, недвижими имоти и инфраструктура.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *