BASF придобива бизнеса за растителна защита на Bayer за €5.9 млрд.

BASF придобива бизнеса за растителна защита на Bayer за €5.9 млрд.

BASF придобивa бизнеса за растителна защита на Bayer, производител на органични химикали базиран в Леверкузен, за €5.9 млрд. в брой.

Bayer реши да продаде бизнеса си за семена и хербициди в опит да разсее антимонополните притеснения на европейските регулатори и да получи одобрение за поглъщането на Monsanto, агрохимическа и земеделска биотехнологична компания.

Придобиването ще осигури на BASF достъп до пазара на семена, където досега изоставаше от конкурентите си. BASF остана далеч от скорошната вълна на консолидации в сектора, като вместо това се фокусира върху органичния растеж, развойната дейност и натрупването на капиталови резерви. Търпението очевидно се отплаща, тъй като сега компанията може да придобие избрани печеливши активи при по-ниски цени. Кърт Бок, главен изпълнителен директор на BASF, заяви, че компанията ще търси още придобивания в сферата, за да разшири своя опит.

За сделката, BASF ще плати множител от 15x EBITDA (€385 млн. за 2016 г.) на придобиваната компания. Комбинираният EBITDA марж на двете компании се очаква да бъде по-висок от настоящия марж от 24% на разтворния бизнес на BASF (придобитите предприятия са постигнали близо 30% марж през 2016 г.). BASF очаква сделката да увеличи доходността на акциите още през първата година. Очакват се също синергии от „стотици милиони евро“ годишно в бъдещите приходи. От друга страна, ръководството на BASF не очаква значителни синергии в разходите, тъй като двата бизнеса нямат съществено припокриване, освен при хербицидите, а BASF също така е поел ангажимент да запази персонала на Bayer най-малко за три години.

 

В деня на обявяването на сделката, котировките на акциите и на двете компании се повишиха (с 0.3% за BASF и 1.3% за Bayer), което показва положителната нагласа на пазара по отношение на придобиването.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *