Cigna се договори да придобие Express Scripts за 67 млрд. щ. д.

Cigna се договори да придобие Express Scripts за 67 млрд. щ. д.

Cigna Corporation, един от най-големите американски здравни застрахователи, и Express Scripts Holding, един от най-големите администратори на програми за покупка на лекарства по здравноосигурителни планове в САЩ, са сключили окончателно споразумение, чрез което Cigna ще придобие Express Scripts. Сделката, която ще се осъществи в брой и акции, е на стойност 67 млрд. щ. д., включително 15 млрд. долара в дълг на Express Scripts.

Очаква се сделката да приключи до 31 декември 2018 г., като след приключването акционерите на Cigna ще притежават приблизително 64% от комбинираната компания, а акционерите на Express Scripts – 36%. Дружеството ще бъде наречено Cigna и ще има разширено портфолио от здравни и фармацевтични услуги.

Cigna се опитваше да сключи голяма сделка в продължение на няколко години. Компанията отмени сливане за 54 млрд. щ. д. с Anthem миналата година, след като федералният съд блокира сделката заради несъответствия с антитръстовите закони. Настоящото придобиване ще осигури контрол над разходите и ще ограничи експозицията на Cigna към търговци с физически магазини, които са под заплаха от компании за електронна търговия като Amazon.

Cigna Corporation е глобална компания, предлагаща интегриран набор от здравни услуги и други свързани продукти, включително групови застраховки живот, злополука и инвалидност. Cigna продава в 30 страни и има повече от 95 млн. клиенти в целия свят. Express Scripts предоставя лекарствени програми по здравни осигурителни планове, разпространява богата гама от биофармацевтични продукти и осигурява широкообхватни услуги за управление на разходите и грижи за пациентите. Express Scripts администрира планове за лекарства за повече от 85 млн. американци с работодателска и правителствена здравна застраховка.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *