E.ON придобива мажоритарен дял в Innogy от RWE в сделка за 43 млрд. евро

E.ON придобива мажоритарен дял в Innogy от RWE в сделка за 43 млрд. евро

Германската компания за комунални услуги E.ON SE се договори да придобие Innogy SE, концентриращ бизнеса с енергия от възобновяеми източници на германския конкурент RWE AG, в сделка за 43 млрд. евро, преобразувайки из основи енергийната индустрия в страната. В сложна сделка, включваща размяна на акции и активи, E.ON ще придобие мрежовия бизнес и бизнеса на дребно на двете компании, докато RWE комбинирания бизнес за производство на енергия от възобновяеми източници, както и голям дял в E.ON.

Споразумението предвижда E.ON да придобие целия дял от 76.8% на RWE в Innogy, като в замяна на това RWE придобива 16.7% от капитала на E.ON. RWE ще получи също миноритарните дялове на E.ON в две атомни електроцентрали, бизнеса за съхранение на газ на Innogy и дела на Innogy в австрийски доставчик на енергия. Сделката обединява три сравнително малки бизнеса и създава един от най-големите мрежови и комунални играчи в Европа и, паралелно с това, играч със силно портфолио от възобновяеми източници.

E.ON е най-големият инвеститор на Германия в областта на възобновяемите енергийни източници, с повече от 10 млрд. евро във вятърна и слънчева енергия и съхранение, докато RWE е най-големият производител на електроенергия в страната, макар и със силен фокус върху конвенционалните източници и ядрената енергия. Innogy се стреми да разшири своя глобален отпечатък с вятърни и слънчеви активи, които се простират от САЩ до Австралия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *