Eleven инвестира 1.3 млн. евро в нови осем български технологични компании

Eleven инвестира 1.3 млн. евро в нови осем български технологични компании

Българският фонд за рисков капитал Eleven Ventures обяви осем нови стартъпа, в които планира да вложи 1.3 млн. евро. Това са първите инвестиции на втория изцяло частен фонд за дялово инвестиране на Eleven в размер на 6 млн. евро, набран през февруари тази година. Компаниите са избрани сред над 200 кандидата в България и региона и са предимно B2B насочени със SaaS (Software as a Service) продукти.

В новия си модел фондът ще осигурява капитал за развитие на бизнеса на младите компании в дългосрочен план. Компаниите вече не влизат в акселераторска програма с ограничена продължителност, а вместо това получават достъп до инфраструктура от знание, капитал, световни партньорства и сплотена общност от предприемачи, ментори и инвеститори близки до Eleven. На база индивидуалните нужди, които всяка компания има, тази инфраструктура мобилизира необходимите ресурси в правилния за нейното развитие момент. Eleven се надява да създаде директен диалог между стартъпите и частните инвеститори, което да подпомогне развитието на цялата екосистема.

Даниел Томов, Партньор в Eleven, коментира в прессъобщение: “Стартъп средата в България се развива положително. Предприемачите, които срещаме са все по-опитни и напреднали. Вече има много примери за успешни и не толкова успешни практики при развитието на една компания, които основателите споделят помежду си и учат един от друг. Благодарение на това, фокусът на компаниите се насочва повече към техните клиенти и респективните им нужди, което спомага правилното развитие на продукта”.

Новите осем

Новите осем компании са в начален етап от развитието си и за повечето от тях това е първа инвестиция. Те са базирани в България, а продуктите им са насочени към международни пазари.

 

Colibra, разработва краудсорсинг платформа върху блокчейн, която да премахне конфликта на интереси между клиент и застраховател при обработката на застрахователни искове. Компанията е с най-голяма инвестиция от 250,000 евро.

 

 eBag.bg, онлайн супермаркет, който доставя хранителни стоки до над 12,000 домакинства в София, получава 200,000 евро.

 

 Noble получава 200,000 евро за платформата си за подбор на персонал, основана върху препоръки и възнаграждения за всеки нает служител.

 

SMSbump е платформа за sms маркетинг, в която фондът инвестира 200,000 евро.

 

BeeSmart Technologies дигитализира пчеларството, разработвайки комбинация от хардуерни и софтуерни решения, които се внедряват в кошера и помагат на пчеларите да получат информация за състоянието му. Eleven инвестира 150,000 евро.

 

Gtmhub, която разработва система за управление на фирмени и лични цели по OKR (Objectives and Key Results) методологията за създаване и развитие на фирмена структура, ще получи 100,000 евро от фонда.

 

NitroPack получава инвестиция от 100,000 евро за софтуерния си проект, който помага за оптимизирането и по-бързото зареждане на страниците на уебсайтове.

 

Havelock, платформа, която улеснява управлението на производствения процес и доставката в модната индустрия, получава инвестиция от 50 хил. евро.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *