Eleven обявява втори фонд за стартиращи компании с начален капитал от 6 млн. евро

Eleven обявява втори фонд за стартиращи компании с начален капитал от 6 млн. евро

С вложени общо 12 млн. евро в над 115 стартиращи компании от Централна и Източна Европа, с много научени уроци и обновен екип, Eleven Bulgaria обявиха своя втори фонд за рисков капитал: Eleven Founders Fund. Фондът вече е привлякъл твърди ангажименти за вложения за 6 млн. евро за инвестиции в компании в начален или ранен етап на развитие.

Eleven Bulgaria е сред пионерите на „стартъп“ екосистемата в България. Основан е от партньорите Даниел Томов, Ивайло Симов и Дилян Димитров с финансиране, осигурено от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по програма JEREMIE, с основна задача да подкрепя начинания, които често пъти разполагат с не повече от 3 страници бизнес план. Първият фонд на Eleven инвестира в подобни стартъпи 12 млн. евро чрез общо 9 инвестиционни рунда.

В края на 2017 г., към Даниел Томов и Ивайло Симов се присъединява и Васил Терзиев, а Дилян Димитров напуска Фонда. Терзиев е съучредител на софтуерната компания Телерик (продадена на Progress Software през 2014 г.) и Телерик Академия, собствен обучителен център за бъдещи служители и кандидат-програмисти. През последните няколко години той активно инвестира в – и помага на – стартиращи компании. Така новият екип, съставен от общо 6-има души, поставя основите на втория фонд Eleven, в който ще приложи научените от последните пет години уроци.

Eleven Founders Fund (познат още като Eleven 2.0) ще работи по модел, различен от този на предшественика си. След проучване на стартъп екосистемата в региона партньорите във фонда установяват, че стартиращите компании имат нужда от три неща, за да успеят: индивидуален подход, продължителна менторска програма и финансиране достатъчно за по-продължителен период на развитие, и на тази база изготвят новия модел на Фонда. „Младите“ компании отново ще се развиват под един покрив и ще имат достъп до допълнителни услуги като маркетинг и продажби, правна и стратегическа помощ. Времето, което всеки стартъп ще прекара „под крилото“ на Фонда, няма да бъде ограничено. „Най-добре е за предприемачите да останат с инкубатора докато намерят следващия институционален инвеститор, с който да продължат развитието си“, отбелязва Васил Терзиев.

Eleven Founders Fund се очаква да започне своята дейност с поне 6 млн. евро, набрани изцяло от частни инвеститори: технологични предприемачи, мениджъри в големи компании от България и САЩ и успели предприемачи от „традиционната“ икономика. Очакванията са, че първият рунд на набиране на капитал ще приключи през март 2018 г., като съдружниците работят по привличането на други индивидуални и институционални инвеститори за втори рунд до края на годината. Сред големите промените в стратегията на Фонда е и осигуряването на капитал, достатъчен за развитие на компаниите през следващите 9-18 месеца, вместо инвестиционни рундове през 3-6 месеца, практикувани от Eleven. Това ще позволи на предприемачите да се съсредоточат повече върху развитието вместо върху набирането на средства. Стартъп компаниите могат да представят своите бизнес идеи на Фонда по всяко време като от Фонда ще се стремят да имат инвестиционно решение в рамките на един месец от първата среща с предприемачите.

Инвестиционен фокус

Екипът на Eleven Bulgaria ще финансира стартиращи компании, които предлагат усъвършенстване на процеси и индустрии чрез технологични решения. Фокус на Фонда е да стане водещ инвеститор, който предоставя начален капитал и капитал на ранен етап на развитие на стартъпи с Business-to-Business продукти и услуги, т.е. на компании, с разработен прототип или валидирана идея, които вече водят разговори с потенциални клиенти или потребители. За разлика от първия фонд Eleven, новият ще инвестира в по-малко на брой стартъпи – между 6 и 8 на година – и ще бъде отворен за проекти от България, както и от други страни от Югоизточна Европа.

Целевата първоначална инвестиция в нова компания ще бъде около 100 хил. евро срещу 10-12% дял. Впоследствие общото финансиране в една компания може да достигне 300 хил. евро. Eleven Founders Fund няма да инвестира в нови рундове на компании, които вече са били финансирани от първия фонд на Eleven.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *