Empower и Uneeda Industries инвестират 4 млн. лв. във фабрика за вело рамки

Empower и Uneeda Industries инвестират 4 млн. лв. във фабрика за вело рамки

Започва изграждането на високотехнологична фабрика за велосипедни рамки край София, в която ще бъдат вложени 6.4 млн. лв. съобщи Capital.bg. Инвеститори в проекта са Empower Capital, фонд за дялови инвестиции в растящи компании, и Uneeda Industries на Георги Стоименов, който притежава дял в българските планински велосипеди RAM и няколко машиностроителни предприятия, но е по-популярен като мениджър на тенисиста Григор Димитров. Миноритарни акционери са Антон Настев и Александър Давидков, бъдещи оперативни директори на дружеството и добре познати имена във велоиндустрията в България. Инвеститорите осигуряват малко над 4 млн. лв., а останалата част ще бъде банков заем.

Идеята за фабриката се ражда с цел да разреши основен проблем на велоиндустрията в момента, а именно монополът на азиатските фабрики – над 90% от рамките в глобален мащаб идват от Китай, Тайван или Филипините, като в Европа оперира само една компания. Браншът е затруднен от все по-дългите срокове на доставка, които надминават половин година и голямото забавяне – едва 40% от пратките пристигат навреме. Това принуждава фирмите да правят поръчки веднъж годишно, което силно затруднява планирането на бизнеса. Амбициите на екипа са софийската фабрика да изпълнява поръчки за 12 седмици, да работи и в по-малки серии и дори да предлага изработването на мостри – нещо, което в момента е невъзможно. Фабриката би спестила значителни разходи на производителите и би спомогнала за създаването на ноу-хау, което да подсили имиджа на България, пета сила в производството на велосипеди в Европа с годишна продукция от 1 млн. бройки.

Фабриката ще е разположена около София. Максималният й капацитет ще е 200 хил. алуминиеви рамки годишно, вкл. рамки за електрически велосипеди, а новосъздадените работни места – 113, предимно за машинни инженери. Предвиждат се роботизирани линии, което ще позволи оптимизиране на процесите и по-голяма експедитивност и качество на изработката. Фабриката ще разчита на български производители и доставчици на алуминий за доставка на суровини. Откриването е планирано за пролетта на 2019 г. Според разработения 5-годишен бизнес план инвеститорите очакват да излязат на печалба още на втората година, а до четвъртата да са си възвърнали инвестицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *