Getaround привлече $300 М при серия Д финансиране, присъединявайки се към екосистемата за споделяне на автомобили на СофтБанк

Getaround привлече $300 М при серия Д финансиране, присъединявайки се към екосистемата за споделяне на автомобили на СофтБанк

Базираната в Сан Франциско компания за споделяне на автомобили Getaround успешно привлече четвърти рунд финансиране в размер на $300 млн., с което общите инвестиции в компанията достигнаха $403 млн. Getaround е услуга, която позволява на собствениците на автомобили да ги отдават под наем на трети лица, в моментите в които нямат нужда от тях, така както Airbnb прави възможно отдаването на имоти.

Как функционира тази концепция? Getaround е разработила технология за заключване и проследяване, превръщайки практически всеки автомобили в подходящ за споделяне чрез платформата. Участието изисква монтиране на устройство с цена от $99 в автомобила плюс месечна вноска от $20 за оперативни разходи по мониторинг. Веднъж инсталиран, Getaround Connect може да изкарва хиляди долари на година като пасивен доход за собствениците на автомобили, в моментите когато не ги използват.

Инвеститорите в Getaround включват СофтБанк – основен играч в екосистемата със значителен дял в Uber и Didi, както и най-големият производител на автомобили в света – Тойота, който предлага коли с предварително инсталирани Getaround устройства. В допълнение, Getaround е в договорни отношения с марки като Форд и Ауди за насърчаване споделянето на автомобили.

Мнение на СОРТИС: С платформи като Turo, Uber и разработките на авто-гигантите GM и BMW за споделяне на автомобили, индустрията става все по-наситена. Въпреки, че всеки от участниците адресира темата по свой начин, е видно, че сме в процес на транспортна революция, която може да се случи много по-бързо отколкото масовият потребител очаква.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *