Google и Orange с апетит да инвестират заедно в стартиращи компании в Европа, Близкия Изток и Африка

Google и Orange с апетит да инвестират заедно в стартиращи компании в Европа, Близкия Изток и Африка

Google обединява усилия с Orange Digital Ventures, корпоративният фонд за рисков капитал на най-големия френски телеком Orange, за финансиране и придобиване на обещаващи ИТ компании. Фокус на двата гиганта ще са инвестиционни възможности в Европа, Близкия Изток и Африка, като най-голям интерес представляват компании, разработващи решения в областите финансови технологии, изкуствен интелект, кибер сигурност, интернет на нещата, облачни и комуникационни технологии.

Въпреки, че бюджетът на инициативата все още не е обявен, става ясно, че интерес представляват широк спектър от компании – от такива в начален стадий до по-големи във фаза на растеж. Първите общи инвестиции на двете компании се очаква да бъдат оповестени до края на 2018 г.

Партньорството не е изненадващо, след като Google и Orange работят заедно от десетилетия в други аспекти от техния бизнес, включително разработване и изграждане на комуникационни решения в Африка.

В интервю, Изпълнителния директор на Orange Digital Ventures (ODV), Марк Ренард заяви, че съвместната инициатива ще бъде от ползва както за двете компании, така и за общностите в района: „Екосистемата на Orange в комбинация с експертизата на Google ще допринесе за катализиране растежа на избраните компании. Партньорството е стъпка напред в общите усилия за насърчаване на иновациите в региона“.

Мнение на СОРТИС: Възможността за финансиране от разпознаваеми мултинационални компании като Google и Orange се очаква да стимулира предприемаческия дух и иновациите в Европа. Инициативата е чудесна възможност и за българските технологични компании да се възползват от финансиране и сътрудничество с интернет и телекомуникационните гиганти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *