Hitachi Ltd. придобива 80.1% от ABB за 11 млрд. щ. д.

Hitachi Ltd. придобива 80.1% от ABB за 11 млрд. щ. д.

Японският конгломерат Hitachi Ltd. подписа споразумение за придобиване на 80.1% от швейцарско-шведската компания за автоматизация ABB в сделка за 11 млрд. щ. д. Предвид регулаторните одобрения и изпълнението на заключителните условия, сделката се очаква да приключи до първата половина на 2020 г. Това стана ясно в прессъобщение от 17 декември.

ABB е глобален технологичен лидер в енергийните мрежи, опериращ главно в четири направления: роботика, енергетика, тежко електрическо оборудване и технология за автоматизация, три от които присъстват в България. Компанията има четири фабрики за електрически компоненти с ниско напрежение и е шестият по големина производител на машини и съоръжения в страната с приходи от 182 млн. евро.

Бизнесът с енергийни мрежи на ABB ще помогне на Hitachi да си осигури глобална клиентска база и да изгради енергийна платформа, с която да разшири съществуващия си бизнес за енергийни решения. Hitachi също така придобива и опцията да купи и останалите 19.9% дял от енергийните мрежи на ABB, което ще ги направи изцяло собствено дъщерно дружество. Плановете на ABB за продажбата на бизнеса с енергийни мрежи ще помогнат на компанията да се съсредоточи върху дигиталните индустрии и да опрости техния бизнес модел и структура в четири основни направления: електрификация, индустриална автоматизация, роботика и автоматизация и движение. „Надграждайки нашата технология и глобалната ни база от квалифицирани служители, ние ще продължим да засилваме фокуса си в дигиталната индустрия, осигурявайки конкурентна възвръщаемост за акционерите ни, включително и чрез нашата дивидентна политика,“ каза Питър Восер, Председател на ABB.

Базираната в Япония, мултинационална компания Hitachi е компанията-майка на Hitachi Group, силно диверсифицирана група, която оперира в областите на информационните системи, енергетиката, строителството, машиностроенето, инфраструктурата и др. “Hitachi ще обедини силните страни на ABB в бизнеса с електрическите мрежи с дигиталната си технология, за да изгради енергийна платформа, която ще допринесе за иновирането на енергийния бизнес. Това ще създаде нови иновативни решения в различни бизнес сфери на живота и индустрията и ще помага в справянето с проблемите на обществото и подобряването на качеството на живот,“ каза Тошиаки Хигашихара, президент и главен изпълнителен директор на Hitachi.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *