IBM придобива доставчика на софтуер за облачни услуги Red Hat

IBM придобива доставчика на софтуер за облачни услуги Red Hat

IBM обяви придобиване на Red Hat – водещ доставчик на софтуер за облачни услуги с отворен код. Сделката е на стойност 34 млрд. щ.д, правейки я третата най-голяма транзакция с американска технологична компания за всички времена. Според общо изявление на двете страни, IBM ще изкупи изцяло компанията на цена от 190 щ.д. на акция, плащайки премия от 63% спрямо борсовата котировка на Red Hat от петък.  Консултанти от страна на купувача са Goldman Sachs, J.P. Morgan, и Lazard, докато придобитата компания е ползвала услугите на Morgan Stanley и Guggenheim.

В резултат на транзакцията, Red Hat ще стане част от дивизията за хибридни облачни услуги на IBM. Джини Ромети, Председател, Президент и Изпълнителен директор на IBM твърди, че покупката ще позволи на компанията да предлага иновативни облачни решения:

Придобиването на Red Hat променя изцяло пазара на облачни услуги – IBM ще се превърне в първият доставчик, който да разкрие и предложи пълния потенциал на облачните услуги за бизнеса.

Експерти от индустрията предполагат, че покупката отразява целта на IBM да се конкурира с Amazon и Microsoft в сферата на облачните технологии и услуги.

Сделките с компании, предлагащи софтуер с отворен код, са актуални през тази година. Освен транзакцията с участието на IBM, значими сделки в технологичния сектор са придобиването от Microsoft на платформата за споделяне на програмен код GitHub за 7.5 млрд. щ.д. и закупената от Salesforce компания MuleSoft, предлагаща услуги за интеграция на софтуер, устройства и данни, за 6.5 млрд. щ.д. По-рано през октомври конкурентите в сферата на големите масиви от данни Cloudera и Hortonworks се сляха в сделка на стойност 5.2 млрд. щ.д.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *