Just Eat и Takeaway.com се сливат в сделка за 10 млрд. евро

Just Eat и Takeaway.com се сливат в сделка за 10 млрд. евро

Двете водещи компании за доставка на храна по домовете Just Eat и Takeaway.com обявиха решението си да се слеят, превръщайки се в една от най-големите онлайн платформи за поръчка и доставка на храна в света. С помощта на обединяването на силните им страни и по-големия им мащаб на пазара новата компания ще може да се конкурира по-добре с основните си конкуренти Uber Eats и Amazon Deliveroo. Сделката подлежи на акционерно и регулаторно одобрение.

Новата компания ще се казва Just Eat Takeaway.com N.V., със седалище в Амстердам, Холандия, и ще има очаквана пазарна стойност от над 10 млрд. евро. И двете компании в момента са публични, като новото дружество ще продължи да се търгува на лондонската борса и някои от главните дейности на компанията ще останат в страната. В управлението на Just Eat Takeaway.com N.V. в ролята на изпълнителен директор ще бъде Jitse Groen, понастоящем главен изпълнителен директор на Takeaway.com, а в ролята на финансов директор ще бъде Пол Харисън, понастоящем финансов директор на Just Eat. След приключване на сделката акционерите на Just Eat ще имат право да получат 0.09744 Takeaway.com акции в замяна на всяка своя акция. Собствеността на Just Eat Takeaway.com N.V. ще бъде разделена между двете компании, като Just Eat ще притежава приблизително 52.2% от новата компания, а Takeaway.com ще притежава останалите 47.8%.

Двете компании вярват, че Just Eat Takeaway.com N.V. ще притежава ясна стратегия, която ще им позволи да доразвият платформите си, осигурявайки значителни ползи както за компаниите, така и за техните акционери, клиенти, служители и други заинтересовани страни. За 2018 г. двете компании са обработили общо 360 млн. поръчки на стойност 7.3 млрд. евро.

Takeaway.com е водеща платформа  за онлайн поръчка и доставка на храна  по домовете. Компанията е базирана в Амстердам и свързва потребители и ресторанти в 9 европейски държави и Виетнам. Основана е през 1999 г. и притежава работна ръка от над 300 души. За 2018 г. приходите на Takeaway.com са близо 232 млн. евро. Чрез платформата на Takeaway.com клиентите могат да поръчат храна онлайн директно от менютата на ресторантите и тя да бъде доставена до дома им. Обединяването с Just Eat ще даде възможност на Takeaway.com да разшири мрежата си от ресторанти и шофьори. Потенциалната сделка се вписва изцяло в досегашната стратегия на Takeaway.com за придобиване, в която компанията закупи общо 19 компании от основаването си досега.

Just Eat е базиран в Лондон онлайн доставчик на услуги за поръчка и доставка на храна, основан през 2001 г. Компанията оперира в 13 страни в Европа, Азия, Океания и Америка и има 3 600 служители. През 2018 г. клиентите на Just Eat са 26.3 милиона. Just Eat дава възможност на своите клиентите да избират храна от местните ресторанти, да я заплатят онлайн и да я получат директно до врата на своите домове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *