PayPal купува шведския старт-ъп за мобилни плащания iZettle за 2.2 млрд. щ. д.

PayPal купува шведския старт-ъп за мобилни плащания iZettle за 2.2 млрд. щ. д.

Компанията за онлайн разплащания PayPal купува за 2.2 млрд. щ. д iZettle, една от най-известните европейски старт-ъп компании за финансови технологии, която продава мобилни четци за кредитни карти и други платформи за платежни услуги. Това представлява най-голямата сделка на PayPal до този момент.

Сделката е в съответствие със стратегията на PayPal за по-нататъшно завладяване на пазара на физически разплащания и осигурява по-голямо присъствие на европейския пазар за безконтактни разплащания. Сделката се очаква да приключи през третото тримесечие на 2018 г. и да помогне на PayPal да предостави по-всеобхватен набор от услуги на своите търговци. Придобиването на iZettle ще позволи на PayPal да предложи платформата си на близо 500 000 магазина в 11 нови страни, включително Франция, Германия, Бразилия и Мексико, както и да се разшири офлайн в Съединените щати, Великобритания и Австралия.

Основана през 2010 г. със седалище в Швеция, iZettle предоставя устройства за мобилни телефони за приемане на плащания с кредитни карти, както и софтуер и кредитиране в подкрепа на малкия бизнес. Компанията работи на 12 пазара в Европа и Латинска Америка и е оценена на около 500 млн. щ. д. през януари 2017 г. iZettle очаква да обработи плащания за 6 млрд. щ. д. през 2018 г. и да има брутни приходи от 165 млн. щ. д. PayPal работи в 200 държави и след като се отдели от компанията за онлайн пазаруване eBay през 2015 г., се пренасочи от обработката предимно на транзакциите на компанията-майка към предлагането на набор от цифрови платежни услуги по света – от кредитиране на малкия бизнес до парични преводи.

Предишните планове на iZettle, обявени на 8 май, бяха за привличане на 2 млрд. крони (226.6 млн. щ. д.) в първоначално публично предлагане, което щеше да бъде завършено тази година. Придобиването от PayPal идва след като EBay съобщи през февруари, че вече няма да използва PayPal като основен партньор за обработка на плащанията си, а ще го замени с холандския му конкурент Adven.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *