Smurfit Kappa придобива българската компания производител на картонени опаковки Vitavel

Smurfit Kappa придобива българската компания производител на картонени опаковки Vitavel

Ирландската компания Smurfit Kappa, водещ производител на картонени опаковки в Европа, получи одобрение от българската Комисия за защита на конкуренцията да придобие българската компания за опаковки от велпапе, базирана в Луковит – Витавел. Финансовите параметри на сделката не бяха оповестени.

Витавел е предприятие с разнообразна клиентска база както в конвенционални, така и в ламинирани опаковки, а местоположението на компанията на север от София предлага голям потенциал за дейността на Smurfit Kappa във високо маржовия лито-ламиниран сегмент. С придобиването на Витавел, Smurfit планира да засили пазарните си позиции на Балканите, като вече оперира в Румъния, Гърция и Сърбия. Това е второто придобиване на българска компания за картонения опаковки за Smurfit Kappa след като през март тази година компанията придоби Балканпак, доставчик на картонени опаковки с голям обем и промишлени опаковки за хранителната, селскостопанската, козметичната, фармацевтичната и химическата промишленост. Балканпак е в добра позиция да обслужва промишлените пазари в Северна Гърция и Турция.

Smurfit Kappa, със седалище в Дъблин, Ирландия, е един от водещите доставчици на картонени опаковки в света с 45 000 служители и операции в 33 страни в Европа и Северна Америка. Компанията реализира оборот от 8.6 млрд. евро за 2017 г., от които 11.8 млн. евро, от българските операции.

Заводът на Витавел в Луковит е основан през 1970 г., като през 1995 г. предприятието е приватизирано от управленския екип. Компанията произвежда велпапе, картонени опаковки и опаковки с многоточково лепене. Опаковките са предназначени за съхранение и транспортиране на храна, козметика, плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, облекло, санитарен фаянс, сокове и др. Витавел разполага със собствен автопарк, който позволява навременна доставка и разпространение на продуктите им. През 2017 г. компанията реализира приходи от 7 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *