Societe Generale продава бизнеса си в Централна и Източна Европа

Societe Generale продава бизнеса си в Централна и Източна Европа

Френската банкова група Сосиете Женерал (СЖ) продава бизнеса си в Централна и Източна Европа. Банката в България, Сосиете Женерал Експресбанк, се продава в пакет с още пет поделения – в Албания, Македония, Черна гора, Сърбия и Молдова. Унгарската ОТР Bank, собственик на Банка ДСК, понастоящем извършва финансов и правен анализ (т. нар. due diligence). Според Капитал, индикативна оферта за пакета е подал и фонд на американския асет мениджър Apollo Global Management.
Всички подразделения на СЖ се управляват добре и са на печалба, но същевременно страдат от сходни недостатъци: малки и наситени пазари, и спадаща рентабилност. Анализатори очакват цена за акциите над балансовата стойност на капитала (760 млн. лв. за 2017 г.), заради добрия портфейл, устойчивата пазарна позиция и ръста в ипотечното кредитиране.

За OTP придобиването би допринесло за увеличаване на дела й в корпоративното кредитиране. При сливане на двете институции новата банка ще се доближи по активи до първата в сектора Уникредит Булбанк, с близо 20% пазарен дял. В България Банка ДСК се споменава като заинтересована страна при почти всяка сделка в сектора: Юнионбанк (продадена на ПИБ), ОББ (придобита от КВС) и Пиреос (в процес на продажба на бизнеса си в ЮИЕ).

Американският фонд Apollo не е непознат за българския пазар – той бе сред кандидатите за ОББ, договори портфейл лоши заеми от Пощенска банка, проучвал е изтеглящия се Telenor, има интерес към придобиване на Пиреос, а е разглеждал и инвестиция в ПИБ. Към миналата година фондът управлява 248 млрд. долара. Профилът на Apollo предполага придобиване на подценени банки, които в средносрочен план да оздравят и препродадат, но източноевропейският бизнес на Societe Generale по-скоро не попада в тази категория и е вероятно стратегически инвеститор да плати по-добра цена.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *