СОРТИС Инвест консултира KDTB Research при набиране на капитал за нов антибиотик за лечение на туберкулоза

СОРТИС Инвест консултира KDTB Research при набиране на капитал за нов антибиотик за лечение на туберкулоза

Кей Ди Ти Би Рисърч (KDTB Research), старт-ъп компания разработваща лекарство за лечение на туберкулоза, успешно приключи рунд на финансиране, с помощта на СОРТИС Инвест. Инвестицията беше привлечена от Иновейшън Кепитъл (- фонд за рисков капитал, базиран в София, България.

Кей Ди Ти Би Рисърч е компания, специализирана в разработването на лекарства за туберкулоза – една от десетте най-смъртоносни инфекциозни болести на земята, с над 10,000,000 нови случая на година, и 14% смъртност (в сравнение с 1.9% смъртност от КОВИД-19).

Инвестицията бе привлечена за осъществяване на важни проучвания на ефикасността на CINARIF® – патентована нова молекула за лечение на туберкулоза. Очаква се новото лекарство да намали времето за лечение от 6 на 4 месеца, като същевременно показва потенциал за третиране на  инфекции, причинени от нетуберкулозни микробактерии или NTM (Non-tuberculous mycobacteria), както и Грам-положителни и Грам-отрицателни бактерии. От Кей Ди Ти Би Рисърч са изчислили, че въвеждането на CINARIF® има потенциал да спаси живота на над 1,000,000 човека за 10 години.

Innovation Capital има за цел да предостави подкрепа на компании с мащабни идеи и голям потенциал за креативно развитие, чрез техния фонд за рисков капитал, фокусиран върху български стартиращи компании.

Това е една от малкото сделки в сектора „науки за живота“ (life sciences) в България, и екипът на СОРТИС Инвест са гордее, че работи като ексклузивен финансов консултант на Кей Ди Ти Би Рисърч за тази сделка. СОРТИС ще продължи да предоставя консултантски услуги на Кей Ди Ти Би Рисърч в бъдещи рундове на финансиране.

 

Управителят на Кей Ди Ти Би Рисърч, Петко Дичев каза: „Това е важна стъпка за достигането на CINARIF® до ръцете на огромен брой хора в нужда. Благодарение на СОРТИС Инвест ние успяхме да осигурим финансиране от Innovation Capital, което ще ни позволи да получим конкретни доказателства и резултати от тестването на основното ни лекарство. Тези изследвания се изискват за бъдещото развитие на нашата дейност.“

Г-н Мартин Паев, CFA, Изпълнителен директор на СОРТИС Инвест заяви: „Гордеем се, че сме консултанти на Кей Ди Ти Би Рисърч за този рунд на финансиране, който се очаква да придвижи напред изследванията на CINARIF® и, надяваме се, да доведе до въвеждането на ново лекарство за лечение на туберкулоза и инфекции, причинени от нетуберкулозни микобактерии, създадено в България. За СОРТИС това не е просто проект за осигуряване на финансиране, а е мисия да помогнем за спасяването на милиони човешки животи и да направим света по-добро място за живеене.“

 

ЗА КЕЙ ДИ ТИ БИ РИСЪРЧ

Кей Ди Ти Би Рисърч е компания създадена през 2014 г., като основната й цел е да извърши предклинични и клинични проучвания и да въведе на пазара CINARIF® – нов антибиотик молекула за лечение на туберкулоза и инфекции, причинявани от нетуберкулозни микобактерии (NTM). Дългогодишните изследвания върху стотици молекули доведоха до разработването и тестването на CINARIF®. Компанията притежава изключителни лицензионни права за специфични групи молекули, свързани с CINARIF® в 146 държави. Патентите са собственост на изобретателите, част от които са и основателите на Кей Ди Ти Би Рисърч.

 

ЗА INNOVATION CAPITAL

„Иновейшън Кепитъл“ АД е фонд мениджър, управляващ  фонд за рисков капитал в размер на 21,1 милиона евро за дялово и квази-дялово финансиране. Избран е като фонд мениджър от Фонд на фондовете („ФМФИБ“ ЕАД) да управлява ресурс от 19.3 млн. евро по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и допълнителен капитал от независими частни инвеститори в размер на 1.8 млн. евро.

Иновейшън Кепитъл Фонд КДА с основен инвеститор Фонд на фондовете има инвестиции в над 70 компании на обща стойност над 6 млн. евро. Общият брой на заетите лица в тези компании е над 160.

 

ЗА СОРТИС Инвест

СОРТИС Инвест е бутик за инвестиционно банкиране със седалище в София, България, част от СОРТИС Груп. Компанията е член на Globalscope Partners, глобално семейство от 55 независими консултантски фирми за сливания и придобивания в 46 държави с екип от 650 професионалисти и повече от 10 000 приключени сделки за сливания, придобивания и финансирания с дялов капитал по целия свят. СОРТИС Инвест съветва компаниите по въпроси, свързани със сливания и придобивания и привличане на финансиране, както и при оценяване и финансово моделиране на бизнес казуси. СОРТИС Инвест има широка партньорска мрежа и дългогодишен опит в областта на корпоративните финанси, сливанията и придобиванията.

СОРТИС Инвест консултира клиенти в различни сектори, включително телекомуникации, медии и технологии (TMT), финансови услуги, храни и напитки, науки за живота, химикали, образование, отбрана, производство, търговия, енергетика, минно дело, транспорт и логистика, хотелиерство и недвижими имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *