СОРТИС Инвест консултира NASEKOMO, световен лидер в промишленото отглеждане на насекоми, при набирането на конвертируем заем

СОРТИС Инвест консултира NASEKOMO, световен лидер в промишленото отглеждане на насекоми, при набирането на конвертируем заем

NASEKOMO, една от водещите компании за развъждане на насекоми, базирана в България, успешно привлече с подкрепата на СОРТИС Инвест пореден рунд за набиране на рисков капитал под формата на конвертируем заем, в който участваха частни инвеститори. Основните цели на събрания капитал бяха за развитие на демонстрационна индустриална инсталация и световен център за развойна дейност, както и допълнителни инвестиции в тяхната програма за генетична селекция на черни войнишки мухи (Hermetia illucens), която се очаква да доведе до значително повишение на производителността в отглеждането на насекомите, подпомагайки по-бързото съзряване на индустрията.

NASEKOMO е основана през 2017г., с цел развъждане на черни войнишки мухи за производство на протеин, масла и торове за фуражната и селскостопанската индустрия. Компанията също така разработва специфични технологии и предлага роботизирани решения, базирани на изкуствен интелект, за отглеждане на насекоми от независими ферми за биоконверсия. Тя е една от малкото компании в Източна Европа, които работят за прехода към кръгова икономика (зелена инициатива, насочена към намаляване, повторно използване и рециклиране на ресурси, водещо до удължаване на живота на всички продукти). Компанията се стреми да замести протеина, добит от прекомерния риболов и унищожаването на тропическите гори, като го замени с устойчиво произведен протеин от насекоми.

 

Съоснователят на NASEKOMO, Ксавие Марсенак, каза: „Скорошното набиране на средства ще ни помогне да демонстрираме нашите способности и да ускорим глобалния преход към въглероднонеутрална икономика. СОРТИС Инвест, които наистина разбират нашата мисия, ни помогнаха да разширим инвеститорската си база, и ни запознаха с ценни потенциални клиенти и партньори.“

 

Мартин Паев, изпълнителен директор на СОРТИС Инвест, добави: „За нас беше удоволствие да работим с Ксавие Марсенак, Марк Болард и екипа на NASEKOMO, и да им помогнем да осигурят инвестиция за следващата стъпка по пътя им. Ние от СОРТИС Инвест вярваме в това, което те правят и сме уверени, че инвестицията ще им помогне да затвърдят водещата си позиция в сектора на протеини от насекоми. NASEKOMO не е просто производствена компания – тя има потенциала да се превърне в лидер, водещ посоката на развитие индустрията за алтернативни протеини от насекоми.”

 

 

ЗА NASEKOMO

NASEKOMO революционизира хранителната верига, като произвежда храна за животни от вторични продукти от растителен произход благодарение на биологичните способности на насекомите. Продуктите на компанията увеличават производителността на животните отглеждани във ферми, като подобряват тяхното здраве, чрез включването на насекоми в диетата им – елемент на естествената им храна с невероятни хранителни ползи, вкл. подобряване на имунитета. Био-технологичният стартъп подобрява храната на хората, като позволява използване на по-качествени протеини за животните на по-добри цени. NASEKOMO има за цел да окаже положително въздействие върху природата, като допринесе за намаляване хранителните отпадъци, спадане на емисиите парникови газове и забавяне изчерпването на ценни ресурси като чиста вода, обработваеми земи и морски обитатели, като по този начин намали външната зависимост на Европа от протеини. Насекомите са липсващото звено в жизнения цикъл на храната на хората и NASEKOMO се стреми да разгърне истинския им потенциал за утрешния свят.

 

ЗА СОРТИС Инвест

СОРТИС Инвест  е бутик за инвестиционно банкиране със седалище в София, България, част от СОРТИС Груп. Компанията е член на Globalscope Partners, глобално семейство от 55 независими консултантски фирми за сливания и придобивания в 46 държави с екип от 650 професионалисти и повече от 10 000 приключени сделки за сливания и придобивания и финансирания с дялов капитал по целия свят. СОРТИС Инвест съветва компаниите по въпроси, свързани със сливания и придобивания и привличане на финансиране, както и при оценяване и финансово моделиране на бизнес казуси. СОРТИС Инвест има широка партньорска мрежа и дългогодишен опит в областта на корпоративните финанси, сливанията и придобиванията.

СОРТИС Инвест консултира клиенти в различни сектори, включително телекомуникации, медии и технологии (TMT), финансови услуги, храни и напитки, науки за живота, химикали, образование, отбрана, производство, търговия, енергетика, минно дело, транспорт и логистика, хотелиерство и недвижими имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *